Miklós
-7 °C
4 °C

A befektetési szolgáltatók támogatják a tőzsdei forgalomélénkítést

2005.07.13. 14:35

A BSZSZ elnöksége megvitatta azokat a javaslatokat, amelyeket a BÉT elnöke adott át Gyurcsány Ferenc kormányfőnek az árfolyamnyereség adó bevezetésének ellensúlyozása, illetve a tőzsdei forgalom élénkítése érdekében. A BSZSZ elnöksége a javaslatokat jó tárgyalási alapnak tekinti, és kész részt vállalni az adó mértékéről bevezetésének idejéről, illetőleg a nyereség korlátról folytatott vitában, ha a kormányzat július végéig érdemi választ ad a kezdeményezésekre.

A BSZSZ többször kifejtette álláspontját, amely szerint az egészséges befektetési szerkezet megvalósításának legfontosabb feltétele a tőzsdei forgalom élénkítése. Ugyancsak elmondtuk, hogy ez kizárólag egyidejű keresleti és kínálati ösztönzéssel lehetséges. Éppen ezért üdvözöljük, hogy a BÉT tárgyalási javaslata mindkét elemhez jó kiindulási alapokat tartalmaz.

Az elnökség úgy foglalt állást, hogy az árfolyam nyereségek és veszteségek szembeállíthatóságát, a veszteségek elhatárolhatóságát, az adó diszkrimináció mentes bevezetését, valamint a régóta sérelmezett iparűzési adó módosítását olyan feltételeknek tekinti, amelyek teljesülése nélkül nem lát lehetőséget jó kompromisszumra. A BSZSZ számára fontos szempont továbbá, hogy az adó bevezetése ne rójon értelmetlenül nagy adminisztratív terheket a szolgáltatókra, ezért kiemelten támogatjuk a BÉT elnöke által felvázolt bevallási konstrukciót is.

A BSZSZ eltekint a tőzsdére jutási alap megemeléséről szóló korábbi javaslatától, ha a kormányzat társasági adó kedvezmény formájában segíti a frissen tőzsdére kerülő cégeket adminisztratív terheik növekedésének ellensúlyozásában, és ezáltal hozzájárul az új bevezetések számának növekedéséhez.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.