A befektetési szolgáltatók támogatják a tőzsdei forgalomélénkítést

2005.07.13. 14:35

A BSZSZ elnöksége megvitatta azokat a javaslatokat, amelyeket a BÉT elnöke adott át Gyurcsány Ferenc kormányfőnek az árfolyamnyereség adó bevezetésének ellensúlyozása, illetve a tőzsdei forgalom élénkítése érdekében. A BSZSZ elnöksége a javaslatokat jó tárgyalási alapnak tekinti, és kész részt vállalni az adó mértékéről bevezetésének idejéről, illetőleg a nyereség korlátról folytatott vitában, ha a kormányzat július végéig érdemi választ ad a kezdeményezésekre.

A BSZSZ többször kifejtette álláspontját, amely szerint az egészséges befektetési szerkezet megvalósításának legfontosabb feltétele a tőzsdei forgalom élénkítése. Ugyancsak elmondtuk, hogy ez kizárólag egyidejű keresleti és kínálati ösztönzéssel lehetséges. Éppen ezért üdvözöljük, hogy a BÉT tárgyalási javaslata mindkét elemhez jó kiindulási alapokat tartalmaz.

Az elnökség úgy foglalt állást, hogy az árfolyam nyereségek és veszteségek szembeállíthatóságát, a veszteségek elhatárolhatóságát, az adó diszkrimináció mentes bevezetését, valamint a régóta sérelmezett iparűzési adó módosítását olyan feltételeknek tekinti, amelyek teljesülése nélkül nem lát lehetőséget jó kompromisszumra. A BSZSZ számára fontos szempont továbbá, hogy az adó bevezetése ne rójon értelmetlenül nagy adminisztratív terheket a szolgáltatókra, ezért kiemelten támogatjuk a BÉT elnöke által felvázolt bevallási konstrukciót is.

A BSZSZ eltekint a tőzsdére jutási alap megemeléséről szóló korábbi javaslatától, ha a kormányzat társasági adó kedvezmény formájában segíti a frissen tőzsdére kerülő cégeket adminisztratív terheik növekedésének ellensúlyozásában, és ezáltal hozzájárul az új bevezetések számának növekedéséhez.