Enyhén csökkent az olaj ára

MTI
2005.07.14. 00:50
Csökkent a kőolaj ára Londonban és New Yorkban szerdán azután, hogy hivatalos adatok szerint a múlt héten a vártnál ugyan nagyobb mértékben hanyatlott az amerikai olajtartalék, de a becsültet jóval meghaladva bővült a feldolgozott olajtermék-tartalék.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta augusztusi jegyzése 61 cent csökkenéssel 60,01 dolláron zárt. Az északi-tengeri Brent augusztusi jegyzése 55 centtel 58,27 dollárra gyengült a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).

Az amerikai energiaügyi hivatal (EIA) szerdán közölt adatai szerint a július 8-án záródott héten az amerikai olajtartalék 3,9 millió hordóval 321 millió hordóra csökkent és ezzel az egy évvel korábbi szinthez képest a többlet 18,6 millió hordóra apadt. Szakértők 3,5 millió hordó olajtartalék csökkenésre számítottak. A múlt héten a fűtőolajat és a dízel benzint is tartalmazó feldolgozott olajtermék-tartalék 3,2 millió hordóval 120,4 millió hordóra nőtt, az elemzők 2,2 millió hordó bővülést vártak.