Szlovák alumíniumfeldolgozót vesz a svéd Sapa

MTI
2005.07.14. 23:11
Az alumíniumipari termékeket gyártó svéd Sapa AB, a norvég Orkla leányvállalata felvásárolni készül az alumíniumprofilokat gyártó szlovák Alufinalt, melynek éves bevétele mintegy 35 millió eurót tesz ki. Az Orkla az árról nem nyilatkozott. A cég termékeit az ipar számos területén használják - az autógyártástól az építőiparon keresztül az elektronikáig.

Az Alufinal, amely Ziar nad Hronomban található, 300 munkást foglalkoztat, és erős pozíciókkal rendelkezik a szlovák és a cseh piacon.

"Az Alufinal stratégiailag vonzó befektetés, mert erős növekedés előtt álló piacok közelében helyezkedik el, és közel van Közép-Európa már bevezetett piacaihoz is. A cég megszerzése megfelelő piaci jelenlétet biztosít egy olyan területen, ahol eddig nem voltunk aktívak" - áll az Orkla közleményében.

A felvásárlást még engedélyeznie kell a különböző felügyeleteknek, az ügylet lezárulása 2005 második felében várható. Az élelmiszeripartól az alumíniumiparig számos területen jelen lévő Orkla csoport akkor szerzett irányítást a Sapa felett, amikor idén kivásárolta a norvég Elkem fémipari csoportot.