A Wal-Mart a legnagyobb

MTI
2005.07.15. 16:24
A világ legnagyobb vállalata az amerikai Fortune magazin szokásos éves listáján az idén is a Wal-Mart amerikai kiskereskedelmi vállalat maradt (287,9 milliárd dolláros forgalommal), de alaposan megközelítette a britek olajtársasága, a BP, mivel tavaly forgalmát 23 százalékkal 285,1 milliárd dollárra tudta növelni. Olajtársaság, az amerikai ExxonMobil a harmadik (270.7 milliárd dollár) és olajtársaság, a brit-holland Shell a negyedik.

Őket négy autóipari óriás követi, sorrendben a General Motors, a DaimlerChrysler, a Toyota és a Ford 170 és 200 milliárd dollár közötti éves forgalmi értékkel. A General Electric után a 10-es éllistát ugyancsak olajtársaság, a francia Total zárja, mögötte két amerikai olajvállalat(Chevron, Conoco) következik, majd két biztosító (AXA, Allianz).

A Fortune szerint az 500-as toplistáján szereplő vállalatok tavaly forgalmukat együttesen 13, eredményüket 27 százalékkal tudták növelni. Azaz igen sikeresen működtek, ahogy a Fortune kiadó egyik illetékes megjegyezte: a legnagyobb vállalatok közé újként betörni meglehetősen nehéz mutatvány lesz. A belépési küszöb a mostani listára 15 százalékkal növekedett a forgalmi értéket tekintve, elérve a rekordot jelentő 12,4 milliárd dollárt. Ez olyan összeg, ami meghaladja egy Jamaica vagy egy Jordánia nagyságrendű ország GDP-jét is.

A "betörés" az idei listát nézve a kínaiaknak sikerült, a tavalyi 500-as legnagyobb forgalmúak listáján 15 vállalatuk volt ott, az idein már 16. Egy másik kínai vállalat is reménykedett, el is küldte képviselőjét a cég könyvével a Fortune kiadó központi irodájába, de utóbb kiderült, hiába.