Májusban nőtt a kiskereskedelmi forgalom

MTI
2005.07.21. 10:05

A kiskereskedelmi forgalom 2005. májusában naptárhatással kiigazítva 5,7 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához és 0,3 százalékkal szezonálisan és naptárhatástól megtisztítva áprilishoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

A KSH közlése szerint 2005. első öt hónapjában a naptárhatástól megtisztított kiskereskedelmi forgalomnövekedés 4,6 százalékos volt az előző év azonos időszakához képest.

A kiskereskedelmi forgalom áprilisban naptárhatástól megtisztítva 7,3 százalékkal nőtt 2004 áprilisához képest, az előző hónaphoz viszonyítva a szezonális és naptárhatástól megtisztított bővülés 1,0 százalékos volt. Tavaly májusban naptárhatástól megtisztítva 6,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest.

A KSH tájékoztatása szerint az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2005. I-V. hónapjában 2033,8 milliárd forint, ezen belül májusban 451,9 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

Az I. negyedévi stagnálást követően áprilisban és májusban jelentősebben, 5 százalékkal nőtt az élelmiszer- és az élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése, az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítési volumene májusban 6,1 százalékkal bővült, ami az év korábbi hónapjaihoz képest csak mérsékeltebb élénkülést jelentett. A leggyorsabban az illatszer-, valamint a könyv-, újság-, papíráru-kiskereskedelem eladásainak volumene nőtt májusban az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Dinamikusan bővült a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított értékesítése is. Mérsékeltebben emelkedett a textil-, ruházati és lábbeli, valamint az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése.

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem májusi eladási volumene 3,0 százalékkal csökkent, a gépjármű-üzemanyag eladásoké 3,1 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított - kiigazítás nélküli - volumene az első öt hónapban 2,9 százalékkal, májusban 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az Eurostat előzetes becslése szerint az Európai Unióban májusban megélénkült a kiskereskedelmi konjuktúra. A 25 EU-tagországban 2,1 százalékkal, az eurózóna országaiban 2,0 százalékkal haladta meg a naptárhatással kiigazított forgalom volumene az egy évvel korábbit.