Olaj: csökken az OPEC-en kívüli kínálat

MTI
2005.07.21. 13:06

A nem lanyhuló kínai gazdasági növekedés közepette folyamatosan csökken az OPEC-en kívüli legnagyobb olajtermelők - főleg Norvégia és Oroszország - kínálata, áll az egyik vezető londoni nyersanyagpiac-figyelő ház csütörtöki helyzetjelentésében, amely 60 dollár feletti olajár-átlagot jósol a harmadik negyedévre.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb olyan befektetési háza, amely rendszeres áru- és olajpiaci előrejelzéseket közöl, csütörtökön kiadott 32 oldalas heti figyelőjében azt írta: az OPEC-en kívüli kínálat a második negyedévben ismét gyenge volt. Kirívó a jelenség Norvégia esetében: a napi norvég kínálat júniusban, éves összevetésben 700 ezer hordóval 2,581 millió hordóra csökkent, és átlagosan 300 ezer hordóval volt kisebb a második negyedév egészében, mint a tavalyi azonos időszakban.

A Barclays Capital előrejelzése szerint az átlagos napi norvég kitermelés az idei év egészében 220 ezer hordóval csökken, az északi-tengeri kitermelés egésze pedig 400 ezer hordóval. Ez az e térségből származó átlagos napi kínálat eddigi legnagyobb éves visszaesése lenne, egyben 1 millió hordóra emelné az átlagos napi északi-tengeri termelésben az elmúlt három évben mért összesített visszaesést.

Az elemzés szerint Norvégia és Oroszország napi átlagtermelésének éves szintre számított együttes növekménye tavaly júniusban még 1,2 millió hordó volt, 2005 júniusában azonban félmillió hordó volt a két legnagyobb európai termelő napi kínálatának 12 havi összevetésű csökkenése, vagyis csak e két termelő napi kínálatában összesen 1,7 millió hordós negatív irányú eltolódás ment végbe egy év alatt.

Mindeközben a kínai gazdaság épp az előző nap ismertetett adatok szerint 9,5 százalékkal nőtt éves szinten a második negyedévben, a gépjármű-értékesítés 9,7 százalékkal, a benzin kiskereskedelmi forgalma értéken mérve 34,7 százalékkal emelkedett a Barclays Capital adatai szerint.

A cég mindezek alapján az idei első negyedévi 50,00, és a második negyedévi 53,20 dolláros átlag után a harmadik negyedévre 60,10 dolláros hordónkénti átlagárat jósol a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) olajfélére, az év egészére pedig 54,60, 2006 egészére 55,30 dollárt a tavalyi 41,50 dolláros éves WTI-átlagár után.