Natália
-3 °C
7 °C

Erős a magyar export a magyar-szerb áruforgalomban

MTI
2005.07.26. 12:00
A magyar export dominanciája továbbra is jellemző a magyar-szerb áruforgalomban annak ellenére is, hogy az Európai Unió egyoldalúan vámkedvezményeket ad Szerbia-Montenegrónak - nyilatkozta Pallos András az ITDH belgrádi irodájának vezetője az MTI-nek, Budaepesten.

Pallos András elmondta, hogy a szerb piacon kereslet van a magyar műanyagipari alapanyag, papíripari termékek, faipari, bútoripari, élelmiszeripari termékek iránt. Felhívta a figyelmet arra, hogy nulla vámtétellel lehet bizonyos árukat Szerbia-Montenegróból Magyarországra hozni, amelyeket a viszonylag alacsony szállítási költség miatt jó áron lehet értékesíteni a magyar piacon.

A tőkekihelyezéssel kapcsolatban Pallos András elmondta, hogy jelentős számban alakulnak magyar érdekeltségű vegyesvállalatok Szerbia-Montenegróban. Számuk többszázra tehető, és elsősorban a kereskedelem, a szolgáltatások területén tevékenykednek.

A KSH adatai szerint tavaly a magyar behozatal Szerbia-Montenegróból 107,6 millió dollár volt, ami 53,2 százalékos növekedés az előző évhez képest. A magyar kivitel 506,7 millió dollárt tett ki, 59,2 százalékkal többet, mint 2003-ban. Az idén az első négy hónapban a magyar behozatal 42,9 millió dollár volt, 55,7 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest. A magyar kivitel az idén január-áprilisban 181,3 millió dollárt tett ki 58,1 százalékkal többet, mint 2004 első négy hónapjában.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.