Natália
-3 °C
8 °C

Nem lett több a szalmonellás beteg Szegeden

MTI
2005.07.27. 10:23
A Csongrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás munkatársai egy rutinellenőrzés és laboratóriumi vizsgálat során szalmonellafertőzést okozó baktériumot találtak egy szegedi üzletben árusított kolbászban, ennek ellenére a városban nem emelkedett meg a szalmonellás megbetegedések száma - tájékoztatta az MTI-t szerdán Deák Zsuzsanna városi tisztiorvos. Az ÁNTSZ munkatársai minden egyes szalmonella pozitív esetet kivizsgálnak, igyekeznek kideríteni, mi okozhatta a fertőzést és kapcsolatot találni az egyes megbetegedések között - mondta a városi tisztiorvos. Annak, hogy a közel hetven kilogramm forgalomba került kolbász nem okozott járványt, több oka is lehet - közölte a szakember. Elképzelhető, hogy a baktériumok csupán az árú vizsgált mintájában fordultak elő nagy számban, de az is, hogy csupán könnyebb lefolyású fertőzést okozott az élelmiszer, amellyel nem fordultak orvoshoz a betegek - tette hozzá.

Deák Zsuzsanna elmondta, a szalmonellás megbetegedések rendkívül gyakoriak - napi nyolc-tíz esettel találkoznak a városban -, leggyakrabban a baromfi hús és a tojás okoz gondot. A tojást és a baromfi húst potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni, és ennek megfelelően kell kezelni. A tojást feltörés előtt fertőtleníteni kell, majd 40 fokos vízzel le kell öblíteni. Az ételkészítés során megfelelő hőkezelést - forralás, sütés - kell alkalmazni. A közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszereket és a nyersanyagokat elkülönítve, becsomagolva kell tárolni. Különösen a nyári időszakban fontos a hűtőszekrény hőmérsékletének rendszeres ellenőrzése: a normál hűtő részben 0 és +5 Celsius fok közötti, a mélyhűtőben -18 Celsius fok alatti hőmérséklet szükséges - ismertette a legfontosabb szabályokat a városi tisztiorvos.