Szétdarabolják a Nyírségi Takarékszövetkezetet

MTI
2005.07.28. 13:19

A Nyírségi Takarékszövetkezetnél történt súlyos törvénysértések miatt a szövetkezet tulajdonosai úgy döntöttek, hogy takarékszövetkezet kirendeltségeit eladják és a szövetkezetet kivezetik a piacról - mondta az MTI-nek Petrovai György, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) jogi képviselője csütörtökön.

A Nyírségi Takarékszövetkezet tőkehelyzetének rendezésére 730 millió forintot juttat a takarékszövetkezetek intézvényvédelmi alapja, az Országos Takarékszövetkezeti és Intézményvédelmi Alap (OTIVA).

"Az összeg nagy része megtérül, mivel a tulajdonosi döntést követően a vajai székhelyű Nyírségi Takarékszövetkezet 13 kirendeltségére, eszközeire, betét- és hitelállományára pályázatot írtak ki" - hangsúlyozta Petrovai György.

A pályázat lezárását követően négy környékbeli takarékszövetkezet vásárolhatja meg a szövetkezet fiókjait a hozzájuk tartozó eszközökkel és állománnyal. Az állomány-átruházást lezárultával a Nyírségi Takarékszövetkezet egyesül a legnagyobb vásárlóval, a Szatmár-Beregi Takarékszövetkezettel.

A Nyírségi Takarékszövetkezetnél 2005 tavaszán derült fény súlyos visszaélésekre, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) valótlan adatszolgáltatást, engedély nélküli tevékenység végzését, a prudens működésre és a belső hitelezésre vonatkozó jogszabályok megsértését, limit-túllépést állapított meg s felügyeleti biztosít rendelt ki a takarékszövetkezethez.

A szövetkezet tulajdonosai a május 30-i közgyűlésen döntöttek a szövetkezet piacról történő kivezetéséről, miután elvetették a további önálló működés, illetve a felszámolás lehetőségét - mondta az OTSZ jogi képviselője.

Az OTIVA 2004-ben 820 millió forintot juttatott egy másik takarékszövetkezetnek, a salgótarjáni Háromkő Takarékszövetkezetnél a tartalékolási és a kockázatvállalásra vonatkozó szabályok megsértése, valótlan adatszolgáltatás miatt marasztalták el a takarékok vezetőit. A Háromkő Takarékszövetkezetnél új igazgatósági és felügyelő bizottsági tagokat választottak és folyamatban van a takarékszövetkezet konszolidációja.

A Háromkő Takarékszövetkezetnél történtek miatt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt az OTIVA tett feljelentést, s - az MTI információi szerint - a Nyírségi Takarékszövetkezetnél történt törvénysértések miatt a PSZÁF fordult a rendőrséghez.