Visszaesés a DaimlerChryslernél, megy a vezérigazgató

MTI
2005.07.28. 14:52

Meredeken emelkedett a német-amerikai DaimlerChrysler autógyár részvénye a frankfurti tőzsdén annak a váratlan - azaz előre ki nem szivárgott - bejelentésnek a hírére, hogy távozik posztjáról Jürgen Schrempp, a cég vezérigazgatója.

A részvény 9,85 százalékkal 39,91 euróra drágult délre, vagyis a vezérigazgató távozása 3,7 milliárd euróval növelte a vállalat piaci értékét. A Deutsche Banknál máris közölték, hogy noha napirenden tartják DaimlerChrysler-részesedésük eladását, az jelenleg nem sürgös mindenáron.

A DaimlerChrysler második negyedévi eredménye ugyan több lett az elemzők által vártnál, de jócskán elmaradt az egy évvel korábbitól. A részvényesek egy ideje már támadták a vezérigazgatót a vállalat gyenge eredményei, főleg a régebben kikezdhetetlen Mercedes-részleg balfogásai és a vezetés hiányosságai miatt.

Az év végén távozó Schrempp utóda Dieter Zetsche lesz, aki jelenleg az amerikai-német vállalat amerikai cégét, a Chryslert vezeti, és akinek, az éleződő verseny ellenére, korábban sikerült talpra állítania az amerikai vállalatot, amelyet a Daimler szinte csődtömegként vett meg néhány évvel ezelőtt.

A csoport üzemi eredménye 20 százalékkal csökkent az év második negyedében 1,67 milliárd euróra az egy évvel azelőtti 2,1 milliárdhoz képest, de több lett a vártnál, elsősorban a Mercedes teljesen váratlan profitjának köszönhetően. Rontotta viszont a helyzetet a sikertelen Smart kocsi gyártásának átszervezése, annak egyszeri terhe nélkül csak 2 milliárd euróra csökkent volna az üzemi eredmény.

A Mercedes üzemi eredménye 12 millió euró volt - 331 milliós egyszeri költség után a Smart miatt -, miután az első negyedévben veszteséges volt. A tavalyi második negyedben a Mercedes üzemi eredménye 703 millió euró volt.

A Chrysler üzemi eredménye 544 millió euróra emelkedett az egy ével korábbi 521 millióhoz képest. A csoport adózott eredménye 28 százalékkal 737 millió euróra emelkedett az egy évvel korábbi 577 millióhoz képest. A bevétel 4 százalékkal 38,4 milliárd euróra nőtt.

Tavaly egész évben a DaimlerChrysler üzemi eredménye 5,8 milliárd euróra nőtt a 2003-as 5,69 milliárdról. A Mercedesé 1,7 milliárd euróra fogyatkozott 3,13 milliárdról, a Chrysleré 1,4 milliárd euró volt, az előző évi, 506 millió eurós veszteség helyett.

Tavaly a csoport adózott eredménye 2,5 milliárd euróra nőtt a 2003-as 448 millióról. A 2003-as eredményt a DaimlerChrysler 33 százalékos EADS-részesedésének leírása okozta, 2 milliárd eurós egyszeri tétel terhelte. A forgalom tavaly 142,1 milliárd euróra bővült a 2003-as 136,4 milliárdról.