Foglalkoztatási tilalom a német 'fekete bárányoknak'?

MTI
2005.07.31. 17:07
Foglalkozatási tilalommal kell büntetni a kirívó gazdasági bűncselekményeket elkövető vállalatvezetőket, idézte a német kormány gazdasági jogászát a Handelsblatt című gazdasági napilap.

A legutóbbian korrupciós ügyek a Volkswagennél, az Infineonnál, a Commerzbanknál vagy a BMW-nél csak a jéghegy csúcsát jelentik. "A korrupció, a megvesztegethetőség és a hűtlen kezelés sötét övezete rendkívül nagy" - mondta az átlátható vállalatvezetésre felügyelő kormánybizottság vezetője, Theodor Baum.

A vezető tisztségektől való eltiltáson kívül a tettesek polgári jogi felelősségét is is növelni kellene, mondta a frankfurti jogászprofesszor. "A rabló nem tarthatja meg a zsákmányát" - idézte Baum szavait a Handelsblatt.

A kormánybizottság vezetője felszólította a vállalatokat, állítsanak össze belső magatartásszabályokat, és több ellenőrzéssel előzzék meg a megvesztegetéseket. A kormányzatnak egyidejűleg jogi előírásokkal kell támogatnia a javulást, mondta. A legutóbbi esetek bizonyítják, hogy a vállalatvezetési rendszer sürgős reformra szorul Németországban, hangsúlyozta a német szakértő.