Alig nőttek az amerikai jövedelmek

MTI
2005.08.02. 15:50
Az Egyesült Államokban júniusban a személyi jövedelmek 0,5 százalékkal, a háztartási kiadások 0,8 százalékkal növekedtek, lényegében a szakértői várakozásoknak megfelelő ütemben. Az adatok azt jelzik, hogy az amerikai háztartások visszanyerték vásárlási kedvüket, tovább, hogy fellendülőben lévő gazdaság lépett át a harmadik negyedévbe.

A kereskedelmi minisztérium adatai változást jeleznek májushoz képest, akkor ugyanis a háztartások " meghúzták a nadrágszíjat". Az Egyesült Államokban májusban 0,2 százalékkal nőttek a személyi jövedelmek, míg a személyi kiadások változatlanok voltak áprilishoz képest.

Az elemzők a személyi jövedelmekben 0,4 százalékos, a kiadásokban 0,8 százalékos emelkedést vártak júniusra.

A kiadások erőteljes júniusi felfutása nem járt az infláció gyorsulásával; a vásárlók kihasználták ugyanis a kereskedelmi cégek előnyös árajánlatait. A jelentésbe foglalt árindex változatlan árakat jelzett júniusról mind a termékek széles körére, mind pedig az ingadozó energia-és élelmiszerákat kiszűrő maginflációra vonatkozóan. A szakértők várakozásaikban a maginflációt 0,1 százalékra prognosztizálták.

Tavaly a maginfláficó 1,9 százalékos volt, a Federal Reserve által megengedhetőnek tartott ütem felső határának közelében mozgott. A piaci árak szélesebb körében tavaly 1,6 százalékos inflációt mértek.