BorsodChem-Linde beruházást támogat a GKM

MTI
2005.08.04. 12:33

A BorsodChem Rt. és a Linde Gáz Magyarország Rt. összesen 135 millió euró, mintegy 33 milliárd forint értékű beruházását a Befektetésösztönzési Célelőirányzatból közvetlenül támogatja a kormány, továbbá képzési támogatást és adókedvezményt is igénybe vehetnek a befektetők.

Garamhegyi Ábel a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium külgazdasági helyettes államtitkára csütörtökön a budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a vegyipari beruházást nemcsak a mérete, hanem a technológiája- és a többlet export lehetősége miatt támogatják.

A BorsodChem vezérigazgatója, Kovács F. László elmondta, hogy a társaság árbevételarányos exportja a jelenlegi 82 százalékról 90 százalékra emelkedik az új kapacitások belépésével. Kiemelte: a cég csehországi leányvállalatának telephelyén - ahol szintén a Linde csoporttal működik együtt - tervezte eredetileg a beruházást, de a támogatások miatt mégis a kazincbarcikai megvalósítást választották.

A BorsodChem, amely az idén összesen 41,8 milliárd forintot költ beruházásokra, 100 százalékos adókedvezményt élvez, míg a Linde a beruházás révén 6-7 százalékpontos adókedvezménnyel számol - mondta el az MTI-nek Kovács F. László és Érdi György, a Linde Gáz Magyarország Rt. vezérigazgatója.

A BorsodChem a mintegy 80 millió eurós beruházásban új, évi 100 ezer tonna MDI (metilén-difenil-diizocianát) kapacitást épít ki, a Linde Gáz Rt. pedig 55 millió euró ráfordítással szén-monoxid és hidrogénüzemet hoz létre a BorsodChem kazincbarcikai telephelyén. A Linde a beruházást saját-, és a Linde konszern forrásából valósítja meg, nem vesz fel hozzá hitelt.

A BorsodChem új MDI üzeme saját fejlesztésű technológiára épül, míg az eddigi kapacitások japán licencet használnak - emelte ki a BorsodChem vezérigazgatója.

A Linde a beruházás révén megnövekedett ipari gázt a BorsodChemnek adja el 15 éves szállítási szerződés alapján. A Linde most augusztusban kezdi meg a próbaüzemet az új gyáraiban, utána helyezik próbaüzembe a Borsodchem új MDI gyárát, ahol a kereskedelmi termelés jövőre eléri a 80 000 tonnát.

A Linde Gáz Magyarország Rt. a Linde AG magyarországi leányvállalata. A cég tavaly 23 milliárd forint nettó árbevételt ért el, de profitadatokat nem közölt. A BorsodChem az elmúlt évben konszolidáltan 147,7 milliárd forint nettó árbevételt és 17,15 milliárd forint adózott nyereséget könyvelt el. A Linde mintegy 500 főt foglalkoztat, a BorsodChem létszáma pedig 4200 fő körül van. A beruházások idején naponta mintegy 1.000 szerelő munkás dolgozott a BorsodChem és a Linde telephelyén - mondta Kovács F. László.