A Pannonplast eladta részesét a Pannonpipe-ban

MTI
2005.08.04. 15:11

A Pannonplast Rt. értékesítette a Pannonpipe Kft.-ben lévő 50 százalékos üzletrészét - közölte a Pannonplast a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. A vevő a társtulajdonos Pipelife International GmbH, amely a világ egyik vezető műanyag cső és idom gyártója, központja Bécsben van. A vételárat augusztus 4-én átutalta a vevő.

A tranzakció kapcsán a kibocsátó kérésére a Budapesti Értéktőzsde felfüggesztette a Pannonplast részvényeinek kereskedését csütörtökön 13 óra 32 perctől a tőzsdenap végéig.

Az értékesítés következtében a Pannonplast Rt. nettó eladósodottsága megközelítőleg - a vételár és a konszolidált hitelállomány miatt - 2,8 milliárd forinttal csökkent. Az üzletrész értékesítésén a Pannonplast csoport kis mértékű nyereséget realizált - fogalmaz a közlemény.

A közlemény szerint a két csőgyártó távozásával a Pannonplast lényegesen több menedzsment erőforrást tud csoportosítani az elsőszámú stratégiai üzletágként kijelölt, fogyasztói csomagolások üzletág fejlesztésére.

A közlemény szerint a Pannonpipe Kft. és a Pipelife Románia eredményeinek kiszűrésével a Pannonplast csoport IFRS szerinti konszolidált első félévi adózás előtti eredménye mínusz 46 millió forint. A kamatfizetés, adózás, értékcsökkenési leírás és amortizáció előtti profit (EBITDA) 1,038 milliárd forint. Az értékesítési árbevétel 9,682 milliárd forint.

A Pannonplast július 30-án közölt gyorsjelentése szerint a Pannonplast csoport 2005 első félévi konszolidált nettó vesztesége 225 millió forint volt, az adózás előtti veszteség 134 millió forintot tett ki. Az EBITDA 1,087 milliárd forint volt. A csoport az első félévben 11,674 milliárd forint árbevételre tett szert.