Brüsszeli stop az orosz csirkének

MTI
2005.08.08. 16:46
Az Európai Bizottság hétfőn betiltotta az élő szárnyasok és a madártoll behozatalát Oroszországból és Kazahsztánból az Európai Unió területére. A tilalom augusztus 12-től érvényes, s a lépést a két országban pusztító madárinfluenzával indokolták. A lépés nem vonatkozik a tojásokra és a madárhús behozatalára - de az EU-bizottság szerint az Európai Unió e két országból eleve nem is importál ezekből a termékekből.

Oroszországra és Kazahsztánra három hete terjedt át az Ázsiában már hosszabb ideje pusztító, s ott emberéleteket is követelő madárinfluenza. Csak Oroszországban az utóbbi napokban több tízezer háziszárnyast semmisítettek meg, a vírus terjedésének meggátlására. Egyébként az EU már régebb óta hasonló (bár még az oroszországinál és kazahsztáninál is szigorúbb, mert teljes körű, a tojásra és a húsra is kiterjedő) tilalmat léptetett életbe nyolc ázsiai államra: Thaiföldre, Kambodzsára, Indonéziára, Laoszra, Vietnamra, Észak-Koreára, Pakisztánra és Malajziára. A most született döntést szeptemberben vizsgálják majd felül, a helyzet alakulásának függvényében.

A kiszivárgott hírek szerint az Európai Bizottság még az év vége előtt egyfajta "vezetői gyakorlatot" tart majd, annak tesztelésére, hogy miként működnek a kommunikációs csatornák a nemzeti hatóságok között egy influenzajárvány, vagy egy lehetséges terrorista támadás esetén. Emellett bizottsági illetékesek jelentést készítenek arról, Európa mennyire felkészült a különböző egészségügyi veszélyekre, s ezt a nyári szünet után megvitatják majd a különböző uniós munkacsoportokban.