Túl drága a német munkaerő

MTI
2005.08.09. 15:15
Tavaly egy munkaóra átlagosan 27,60 eurójába került egy nyugat-németországi munkaadóknak, 38 százalékkal többe a konkurenciaként szóba jöhető országok átlagánál. 2003-ban a különbség még 36 százalékos volt - írja az Institut der deutsche Wirtschaft Köln (IW) tanulmánya. Magasabb munkabérköltséggel, óránként 28,14 euróval csak Dániában kellett számolniuk a munkaadóknak.

Különösen az óránként 12,15 eurót kitevő munkabér utáni terhek jelentenek komoly hátrányt a német vállalatoknak. Ilyen magas költségekkel egyetlen iparosodott országban sem kell számolni. Az erős euró a német vállalatok költséghátrányát csak tovább fokozta.

Lényegesen kedvezőbb a helyzet a keleti német tartományokban, ahol óránként 17,15 eurós munkadíjjal és járulékos terhekkel kell számolni, ami egyharmadával marad el a nyugat-németországi átlagtól. Németország keleti területein olcsóbb a munkaerő, mint Írországban, az Egyesült Államokban, Japánban vagy Olaszországban. Magasabb viszont a spanyolországi, a portugáliai és a görögországi, valamint a kelet-európai uniós tagországok átlagos szintjénél. Az IW számításai szerint Németország nem veheti fel a versenyt például a magyarországi és a csehországi bérköltségekkel, ahol óránként 4,50 euróból ki lehet jönni.