Kórházakban szegik meg Belgiumban a dohánytilalmat

euractiv.hu
2005.08.15. 09:28
Belgiumban rendszeresen megszegik a közterületeken és közintézményekben immár 15 éve elrendelt dohányzási tilalmat, sok helyen már a "dohányozni tilos" felirat is hiányzik. A szabálysértés a kórházakban a legsúlyosabb: 60 százalékuk nem jelzi a tilalmat. Szintén az egészségügyi intézményekben történik a legtöbb kihágás is, ám ez valószínűleg annak tudható be, hogy ezeket az intézményeket mindannyiszor ellenőrzik, ahányszor panasz érkezik.

Belgiumban 1990. május 15-én vezették be a dohányzási tilalmat a közterületeken. A tilalom nemcsak a közintézményekre érvényes, de olyan közterületeken is, mint a vasútállomás, a városháza, a kórház belső területe. A belga egészségügyi miniszter az év elején elrendelte a tilalom alkalmazásának ellenőrzését, amit 1859 intézményben végeztek el, és ezek 40 százalékánál (ezen belül a kórházak 60 százalékában) hiányzott a dohányzást tiltó felirat.

Jobb a helyzet a tilalom betartása terén a kulturális intézményekben, amelyeknek csak 10 százalékában szegték meg a dohányzási tilalmat, szemben a kórházak 22 százalékos arányával. Leginkább az iskolákban és más oktatási intézményekben tesznek eleget a szigorú szabályoknak. Az ellenőrök egyelőre nem szabtak ki pénzbírságot, ehelyett a cigarettázáson ért embereknek átadják egy, a dohányzásról való leszokáshoz segítséget nyújtó szervezet telefonszámát.