A félelem hajtja az olajárakat

MTI/Reuters
2005.08.17. 14:23
Az olajárak emelkedését nem az élénk gazdasági tevékenység idézi elő, hiszen erőteljes ütemben mérséklődött a nyersolajfogyasztás - érvelt a Scottish Widows Investment Partnership (SWIP) közgazdásza. Richars Dingwall szerint a jövőbeli komoly energiaválság kialakulása miatti félelem az áremelkedés oka. A júniust megelőző három hónap adatai azt mutatják, hogy a nyersolaj iránti globális kereslet mindössze 1,2 százalékkal nőtt a megelőző évi szinthez képest, és az elmúlt évben a kitermelés szintje lényegesen felülmúlta a fogyasztásét. Emiatt a készleteket színültig feltöltötték, azokat magas szinten tartják.

Az SWIP arra számít, hogy a nyersolaj iránti kereslet növekedésének további lassulása - a rekordárak miatt - bátorítani fogja az energiamegtakarítást. Az alapkezelő szerint a Brent típusú nyersolaj határidős ára átlagban az idén hordónként 54 dollár felett lesz ( 50 dollár az első fél évben és 58 dollár a másodikban), 2006-ban pedig 56, 2007-ben pedig 54 dollár körüli árakra lehet számítani. Szerdán a Brent 64,92 dollárba került.

Az elemző az árakat illetően kockázati tényezőnek tartja, azt, hogy az olajellátás szűkössége miatti félelem több tényező miatt is beigazolódhat. Egyrészt amiatt, hogy az OPEC képessége a kitermelés további növelésére korlátozott; hogy az orosz kitermelés nem növekszik szemben az 1999-2004 között tapasztalható felfelé íveléssel; hogy az Északi-tenger kitermelése hanyatlóban van. "A nyersolajárak hordónkénti 25 dollárról 50 dollárra történt emelkedése az erőteljes világgazdasági élénkülésre adott reakció volt. A további drágulás erről a szintről olyan ellátási sokkot idézhet elő, amely visszaesést idézhet elő a világgazdaságban"- érvel a SWIP közgazdásza.