Csökken a diákhitel kamata, emelkedik a felvehető összeg

2005.08.19. 11:32

Szeptember 1-jétől 0,7 százalékponttal csökken a hallgatói hitel kamatlába. A kamat 11.25 százalékra mérséklődik. A csökkentést, a forrásköltségek csökkenése és a kormány által a hitelfelvételhez vállalt árfolyam- garancia teszi lehetővé.

Emelkedik szeptembertől a felvehető diákhitel havi maximum értéke, 25.000 forintról 30.000 forintra. Az egy tanulmányi félévben előre egy összegben is igényelhető összeg az -emelésnek köszönhetően- 125.000 forintról 150.000 forintra nő. Tekintettel arra, hogy a diákhitel kamatának meghatározásánál a megelőző időszak forrásköltségét kell figyelembe venni, a mérséklődő kamatszint a következő félévekben további kamatcsökkentést tesz majd lehetővé.

Az év végén további kedvező módosítások várhatók a diákhitel rendszerben. Így 2006. szeptemberétől az Európai Gazdasági Térség országaiban tanuló magyar hallgatók is jogosultak lesznek a diákhitel igénybevételére, továbbá a költségtérítéses hallgatók magasabb összegű hitelt vehetnek fel, ha vállalják, hogy jövedelmük magasabb hányadát fordítják törlesztésre.