Árpád
-1 °C
9 °C

Textilháború: nem tudják mennyiről beszélnek

MTI
2005.08.24. 13:40
Az uniós-kínai textilválság megoldása kínai kereskedelmi illetékesek szerint elsősorban attól függ, hogy mennyi kínai textiláru rekedt meg az uniós vámhatárokon, ezért a csütörtökön kezdődő EU-kínai rendezési tárgyalásokon az első feladat ennek a mennyiségnek a pontos felbecslése lesz. Az Európai Bizottság szakértők szerdán utaznak el Kínába, hogy megoldást találjanak a kialakult textilipari kereskedelmi válságra.

A kínai külkereskedelmi minisztérium illetékese - akit a kínai média idézett - szerint fontos kérdés, hogy mi történik most az európai kikötőkben rekedt kínai textilárukkal. A napokban született uniós becslések szerint mintegy 58,6 millió kínai eredetű pulóver, 16,5 millió férfi nadrág és több mint 272 ezer ing bejutását akadályozták meg az európai kikötőkben a hatóságok augusztus 20-án, mivel Brüsszel úgy döntött, nem engedi bejutni a piacra az idei behozatali kvótán felüli kínai textilmennyiséget.

A EU-bizottság június 10-én állapodott meg Kínával az európai textilgyártók nyomására arról, hogy Peking 2007-ig, termékcsoportoktól függően, 8-12,5 százalékos éves növekedési kvóták által behatárolva növelheti csak textiltermékei uniós szállításait. A kínai szállítások az év eleje óta, vagyis a korábbi rögzített kvóták megszüntetése óta meredek emelkedésnek indultak.

Míg néhány EU-ország - így Németország, Svédország, Finnország és Hollandia - a kvóták lazítását szeretné, mások - köztük Spanyolország és Olaszország - erősen ellenzik ezt. Eddig az EU-bizottságnak csak a pulóverek esetében van felhatalmazása az importkorlátozás rugalmasabbá tételéről tárgyalni. Előreláthatólag a megoldás az lesz, hogy a jövő évi kvótát az idei évre előrehozzák.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.