Tovább erősödhet az orosz gazdaság

MTI
2005.08.29. 12:45
Négy és 6,2 százalék között várja az orosz GDP növekedésének ütemét a jövő évben az orosz központi bank, az állami duma elé hétfőn beterjesztett, jövő évi pénzügyi programja szerint.

Az első forgatókönyv szerint az orosz exportolaj-referenciafajta, az Urál keverék átlagos ára jövőre hordónként 28 dollár lenne, ebben az esetben 4 százalékos GDP-növekedésre, az elkölthető személyi reáljövedelmek 7,3 százalékos gyarapodására, a tőkeberuházások 5,7 százalékos bővülésére, 39,9 milliárd dolláros folyómérlegtöbbletre lehet számítani.

A második forgatókönyv szerint az Urál keverék átlagos ára jövőre hordónként 40 dollár lenne, ez esetben 5,8 százalékos GDP-növekedésre, az elkölthető személyi reáljövedelmek 8,9 százalékos gyarapodására, a tőkeberuházások 11,1 százalékos bővülésére, 71,6 milliárd dolláros folyómérlegtöbbletre lehet számítani.

A bank harmadik forgatókönyve szerint az Urál keverék átlagos ára jövőre hordónként 50 dollár lenne, ez esetben 6,2 százalékos GDP-növekedésre, az elkölthető személyi jövedelmek 9,1 százalékos gyarapodására, a tőkeberuházások 11,5 százalékos bővülésére, 99,6 milliárd dolláros folyómérlegtöbbletre lehet számítani.

Nemzetközi elemzők a második forgatókönyvet tartják a legvalószínűbbnek, azzal, hogy az olajtermelés hozzájárulása bizonytalan, mert az orosz olajtermelés növekedése számottevően lassul.

Tavaly Oroszország hazai összterméke 7,2 százalékkal nőtt, az elkölthető személyi reáljövedelmek 7,8 százalékkal gyarapodtak, a tőkeberuházások 10,9 százalékkal bővültek, a folyómérlegtöbblet 58,2 milliárd dollár volt, 64,4 százalékkal több a 2003-asnál.

Idén az első hét hónapban 5,7 százalékkal volt nagyobb az orosz hazai össztermék a tavalyi első héthavinál, közölték a orosz gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztériumban a múlt héten. Tavaly az első hét hónapban a GDP 7,7 százalékkal bővült az előző évi első héthavihoz képest.