A magyarok negyede készpénzben tartalékol

MTI
2005.08.31. 11:34

A magyar lakosság mintegy harmada rendelkezik megtakarítással, ezen belül 25 százalékuk még mindig készpénzben tartalékolja a pénzt - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a megtakarítással rendelkezők 66 százaléka forintbetétben tartja pénzét, ezt követi a készpénzes forma, majd 14 százalékkal az életbiztosítás és 10 százalékkal az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás.

Az erre vonatkozó kutatás során megkérdezettek túlnyomó többsége, 84 százaléka személyesen, bankfiókban intézi pénzügyeit. Az ügyfelek átlagosan 3-4 hetente térnek be számlavezető bankjukba, míg a megkérdezetteknek az az 5 százaléka, amelyik használja az internet-bankot, havonta hatszor is ellátogat bankja interntestes honlapjára.

Telefonon keresztül az ügyfelek 9 százaléka intézi bankügyeit, többségük számlaegyenlege lekérdezésére, a megkérdezettek több mint fele pedig átutalásainak, közüzemi számláinak rendezésére használja a call-centert.

A felmérésből kiderül, hogy a mobilbankos szolgáltatás lehetőségével a bankkapcsolattal rendelkezők mindössze 2 százaléka él.