Tovább lassul az európai GDP növekedése

MTI
2005.08.31. 11:44

Az euróövezeti GDP átlagosan 0,3 százalékkal nőtt a második negyedévben az első negyedévhez képest, és 1,1 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi második negyedévben, jelentették az EU statisztikai hivatalában szerdán első becslésként, a negyedéven belüli növekedésre megerősítve az augusztus 11-én közölt előzetes becslést. Akkor a tavalyi második negyedhez képest még 1,2 százalékos többletet becsültek. Az átlagos növekedés tovább lassult éves összehasonlításban.

A lakossági fogyasztás növekedése, az egy évvel korábbihoz képest, a második negyedben 1,1 százalékra lassult az euróövezetben az első negyedévi 1,3 százalékról, az egész EU-ban pedig 1,2 százalékra csökkent az ütem az első negyedévi 1,5 százalékról. Az előző negyedévvel összehasonlítva a lakossági fogyasztás a második negyedben 0,1 százalékkal csökkent az euróövezetben az első negyedévi, 0,2 százalékos növekedés és a tavalyi utolsó negyedévi 0,8 százalékos többlet után, az egész EU-ban stagnált az első negyedévi 0,1 százalékos bővülés után.

A lassulás eddig is folyamatos volt. Az euróövezetben az első negyedévben 0,4 százalékos volt a GDP-növekedés a tavalyi utolsó negyedhez képest, és 1,3 százalékos a tavalyi első negyedhez képest. Ezeket szerdán csökkentették a korábbi becslésekben szerepelt 0,5 százalékról, illetve 1,4 százalékról.