Stagnál a használt ingatlanok ára

MTI
2005.08.31. 14:26

Az ingatlanforgalmazók az új lakóingatlanoknál a következő 12 hónapban 3 százalékos áremelkedést feltételeznek, a régi lakóingatlan piacon pedig stagnálásra számítanak - közölte Akar László, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az irodáknál az átlagos áremelkedés a következő évben 2,9 százalékos lesz az előrejelzések szerint, az üzlethelyiségeknél 2,2 százalék, a raktáraknál, üzemcsarnokoknál 2,6 százalék, a telkeknél viszont elérheti a 4,3 százalékot.

A GKI vezérigazgatója kifejtette: a lakáspiacon az idei év első félévében 11 százalékkal több új lakást adtak át, mint egy évvel ezelőtt, a lakásépítési engedélyek száma viszont 10,5 százalékkal csökkent. Az eddigi tapasztalatok alapján a Fészekrakó program viszonylag kis keresletet generált. Az eseményen elhangzott: az önkormányzati bérlakásépítés a két-három évvel ezelőtti kisebb fellendülés után idén várhatóan visszaesik. Akar hozzátette: egyre több befektető a vidéki nagyvárosokban tervez fejlesztést.

A kormányzat által tervbe vett általános forgalmi adókulcs-csökkentés az ingatlanos cégek szinte egyöntetű véleménye szerint ugyan némileg mérsékli a vásárlók terheit, de a nem ad lökést a piacnak. Akar kifejtette: a mostani adatok szerint a háztartások 1,4 százaléka, azaz 52 ezer tervezi, hogy a következő egy évben lakást vásárol vagy épít.