Félpályás útlezárás Hódmezővásárhelynél

MTI
2005.09.05. 14:31
Ötnapos demonstráció kezdődött hétfő reggel 8 órától a 47-es út Hódmezővásárhely és Szeged közötti szakaszának teljes négysávúsításáért. A tiltakozók járműveikkel péntekig minden nap reggel 8-tól délután 5 óráig lezárják a Hódmezővásárhely felőli fél útpályát. A demonstráción hétfőn reggel több száz nemzetiszínű lobogóval és "Kérjük az útravalót!, Biztonságot akarunk" feliratú transzparenssel ellátott autó vett részt. Lezárták a Hódmezővásárhelyről kivezető út négysávos szakaszának egyik sávját, valamint a két sávra szűkölő rész fél útpályáját.

A város önkormányzata azért kezdeményezte a demonstrációt, mert a 47-es út e része Magyarország egyik legveszélyesebb útszakasza. Az elmúlt három évben közel 250 baleset történt itt, egy 4.650 méteres rész bővítése azonban évek óta nem készült el - közölte Lázár János polgármester, a tiltakozó akció kezdetekor tartott sajtótájékoztatón. "Azt kérjük a kormánytól, hogy legyen bátorsága haladéktalanul neki kezdeni a beruházásnak, mindannyiunk biztonsága érdekében, az igazságosság jegyében" - mondta a fideszes politikus.

A politikus emlékeztetett rá, a 47-es út 15 kilométeres szakaszának négysávúsítása 2001-ben kezdődött, a beruházás azonban 2003 elején félbeszakadt. A 2004-es és a 2005-ös költségvetésben semmiféle összeget nem különítettek el az út bővítésére, annak ellenére, hogy Medgyessy Péter miniszterelnökként személyesen tett ígéretet a beruházás folytatására. Kérdésre válaszolva Lázár János elmondta, a beruházás számításai szerint 5 milliárd forintba kerülne.