Marad a forgalmi adó a cseh üzemanyagon

MTI
2005.09.06. 12:52
Nem tervezi az üzemanyagok forgalmi adójának csökkentését a cseh kormány, hogy ezzel mérsékelje az utóbbi napokban rendkívüli módon megugrott üzemanyagárakat - közölte kedden a prágai pénzügyminisztérium.

A tárca ugyanakkor mérlegeli, hogy költségvetési támogatást nyújt azon vállalkozói csoportoknak, illetve lakossági rétegeknek, akiket az üzemanyagok jelenlegi nagyarányú drágulása kedvezőtlenül érint - jelentette ki Marek Zeman, a tárca szóvivője.

Az utóbbi három-négy nap alatt átlagban 7-10 százalékkal drágult az üzemanyag Csehországban, s megfigyelők szerint számolni kell azzal, hogy ez a drágulási hullám folytatódni fog. A legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Demokratikus Párt ezért javasolta, hogy a kormányzat azonnal két koronával csökkentse az üzemanyagok forgalmi adóját, amely jelenleg stabilan 11,85 korona literenként.

"Egy ilyen döntés következtében 15 milliárd korona bevételkiesés keletkezne az államkasszában, de az üzemanyagok fogyasztói árát ez csak kevéssé befolyásolná, ellenben jól járnának a termelők és az eladók," - állítja Bohuslav Sobotka pénzügyminiszter.

"A munkaügyi és népjóléti minisztériummal együtt mérlegeljük, hogy a leginkább kedvezőtlenül érintett vállalkozói csoportoknak, illetve lakossági rétegeknek valamiféle pénzügyi támogatást nyújtanánk" - jelentette ki Bohuslav Sobotka, pénzügyminiszter. Szerinte például ilyen támogatást kaphatnának a tömegközlekedési vállalatok.

A Csehországban leginkább forgalmazott 95 oktávos ólommentes benzin (Natural 95) litere a múlt hét közepén Csehországban átlagban 28-29 koronába (235 forintba) került, míg most 32-33 korona (274 forint). Az üzemanyag drágulása a helyi szakértők szerint a héten is folytatódni fog.

Elemzők szerint mindezek következtében várható, hogy emelkedni fog az infláció és mérsékelten csökkenhet a gazdaság növekedésének a tempója is.