A Fiat forgalmának közel felét várja az új Puntótól

MTI
2005.09.06. 16:27
Az olasz Fiat autógyár reményei szerint évente 360 ezer darabot fognak eladni belőle, de már az idén legalább 80 ezer kocsira szóló megrendelésre számít a kedden hivatalosan is útjára indított új modelljéből, a Grande Punto-ból. A Punto kisautók nagyobbított új testvére 11 ezer eurós alapáron kerül a szalonokba, az olaszországiakba már a hét végén. A modell kifejlesztése a Fiatnak 800 millió euróba került.

Luca Cordero di Montezemolo, a Fiat elnöke arra számít, hogy a Grande Punto nagy siker lesz és a Fiat Auto teljes forgalmának mintegy 40 százalékát adja majd. Egyidejűleg javítja a Fiat üzleti mérlegét, amely az idei évre, az elmúlt négy év összesen mintegy 8 milliárd eurós vesztesége után nyereséget mutathat, nem utolsó sorban az amerikai General Motors autógyártó óriásnak köszönhetően.

Utóbbi ugyanis több mint 2 milliárd euróért szabadult meg az olasz vállalatban korábban birtokolt részesedésétől. A vállalat emellett nagy szervezet-átalakítási programot hajt végre, és 2007-re már azt várják, hogy autóipari tevékenységük pozitív eredményt biztosít.

Sergio Marchionne a Fiat vezérigazgatója közölte, hogy még az idén valamelyik nagy gyártóval újabb - nem pénzügyi, hanem ipari - szövetséget szeretnének kialakítani. Megjegyezte, hogy az idén őszre adósságukat 5 milliárd euróra sikerült csökkenteni.