Repülőtér: nincs megegyezés

MTI
2005.09.07. 16:26
A Budapest Airport Rt. kedden benyújtotta fellebbezését a Fővárosi Munkaügyi Bíróság határozata ellen - jelentette be Vági Márton, az ÁPV Rt. vezérigazgatója sajtóbeszélgetésén szerdán Budapesten. A vezérigazgató szerint a bíróság túllépte hatáskörét. A Fővárosi Munkaügyi Bíróság - helyt adva a repülőtéri érdekvédelmi szervezetek augusztus elején beadott keresetének - augusztus végén hozott elsőfokú határozatban érvénytelennek nyilvánította a Budapest Airport Rt. (BA) privatizációs pályázatát.

Bár a vezérigazgató 99 százalékig biztos abban, hogy jogilag nem megalapozott a bíróság döntése, így nem lesz szükség új pályázat kiírására, elmondta, hogy erre az esetre is felkészülnek. Az új pályázat szerinte nem okozna nagy késlekedést, legfeljebb 1 hetes, 10 napos csúszást. Hozzátette: egy esetleges új eljárásban a jelenlegi pályázaton megajánlott árakhoz hasonlóakra számítana. Vági Márton meggyőződése, hogy a privatizációs pályázat kiírásakor, illetve a munkavállalók tájékoztatását illetően senki nem mulasztott. A vezérigazgató számára váratlan volt a hétfői kétórás munkabeszüntetés a repülőtéren, és úgy vélte, hogy indoklása megalapozatlan. A szakszervezetek a sztrájk bejelentésekor azzal indokolták a munkabeszüntetést, hogy az ÁPV Rt. megszakította a tárgyalásokat az érdekképviseletekkel. Vági Márton elmondta: az idei 6,6 százalékos alapbéremelésen felül további 8 százalékos emelést ajánlottak a munkavállalóknak, három és fél havi alapbérüknek megfelelő bónusz biztosításával. Ez 2,5 milliárd forint kifizetését jelentette volna, ám az érdekképviseletek ezt visszautasították, követelésük 12 havi bónusz volt, ami 7 milliárd forintot tesz ki.

Cáfolta a vezérigazgató a szakszervezetek azon állítását, hogy az ajánlatért cserébe az ÁPV Rt. korlátozni kívánta a munkavállalói jogokat. "Annyit kértünk, hogy indokolatlan módon ne akadályozzák a privatizációt" - mondta. A vezérigazgató szerint a BA munkavállalóinak keresete arányban áll a társaság kimagasló teljesítményével, "2003. január elsejétől összesen 39,4 százalékos alapbéremelés történt a vállalatnál". Megerősítette: a privatizációs törvény alapján részvényt nem kaphatnak a munkavállalók. "Messze többet ajánlottunk, mint más, az ÁPV Rt-hez tartozó társaságoknál, a szakszervezetek azonban méltánytalanul magas összeget kérnek" - mondta.

Megegyezés hiányában az érdekképviseletek akár többnapos sztrájkot is hirdethetnek a jövő héten Ferihegyen - tájékoztatta Kovács Zoltán, a Budapest Airport üzemi tanácsának korábbi elnöke szerdán az MTI-t. Kovács Zoltán elmondta: mivel a tárgyalások nem vezettek eredményre, a felek igénybe veszik a Munkaügyi Döntőbírói Szolgálatot, amely újabb öt napra további tárgyalásokat ír elő. "Amennyiben vasárnap éjfélig nem születik megállapodás, az érdekképviseletek általános, akár többnapos munkabeszüntetést is hirdethetnek" - mondta. Kifogásolta, hogy csak szóban kaptak igéretet arra: a tárgyaláson a vezérigazgató által tett javaslatokat az ÁPV Rt. "támogathatja".