Jó félévet zárt a Brau Union

MTI
2005.09.08. 15:55
Október elsején vezetőváltás lesz a Brau Union élén. Karl Büche 34 sörszakmában eltöltött év után nyugalomba vonul. Utódja a Heineken egykori menedzsere Nico Nusmeier lesz. Büche a konszern átlagát meghaladó üzemi eredmény növekedést mutató féléves mérleg adatokkal búcsúzik posztjától. A jövőben kiemelkedően magas növekedési ütemet vár a konszern a kelet-európai terjeszkedéstől. A bécsi központ irányítása alá kerül az orosz piac is, ahol a Heineken már tíz sörgyárat vásárolt fel. Oroszország a világ egyik legígéretesebb söripari piacának számít.

A kelet- és közép-európai, beleértve az ausztriai, németországi, oroszországi és szovjet-utódállamokbeli, valamint görögországi piacokért felelős Brau Union mellett a Heineken további négy területi szervezeti egységgel rendelkezik: a nyugat-európai, az észak- és dél-amerikai, az afrikai és közel-keleti, valamint az ázsiai-csendes óceáni központtal. A térségekben működő sörgyárakat már nem Amszterdamból hanem a regionális központokból a térségér felelős elnökök irányítják. A Brau Union az újonnan kapott területekkel már a Heineken forgalmának 40 százalékát adja majd, az eddigi 25,6 százalék helyett.

A Heinekein konszern az első félévben szervesen 1,3 százalékkal, összességében pedig 5,8 százalékkal növelte forgalmát. Az EBIT eredmény szervesen 3,6 százalékkal, az adózott eredmény pedig 5,4 százalékkal emelkedett. A deviza árfolyam hatásokat beszámítva az EBIT 4,8 százalékkal, az adózott eredmény pedig 8,2 százalékkal csökkent.