Natália
-3 °C
8 °C

Az OPEC várhatóan napi kétmillió hordóval emeli kitermelését

MTI/dpa
2005.09.11. 12:28
A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) kitermelését várhatóan napi kétmillió hordóval emeli - erről a szervezet szeptember 19-én esedékes bécsi ülésén döntenek, közölte az OPEC főtitkára a hétvégén a német Der Spiegelnek nyilatkozva. Kijelentette: az OPEC semmiképpen sem érdekelt a rekordmagas olajárak fenntartásában. Úgy vélekedett, hogy a Katrina hurrikán következményei ellenére is elhárul az olajválság, nincs ok pánikra a fogyasztók részéről.

Mindazonáltal vádolta a multicégeket, spekulánsokat és a pazarló amerikai energiagazdálkodást, mint mondta, vannak üzletemberek akik a katasztrófák, háborúk és a terrorizmus keltette szűk ellátási keresztmetszeteket gátlástalanul kihasználják. Úgy vélte, hogy a jelenlegi olajárakban ez a spekuláció 10-15 százalékot jelent. - A spekulációs határidős piaccal szemben az OPEC tehetetlen, ezért ezen ügyleteknél valamiféle szabályozórendszer kívánatos lenne - jelentette ki.

Jelenleg az OPEC tagországai több mint napi 30 millió hordó olajat termelnek ki. Elemzők szerint már csak a világ vezető nyersolajexportőre, Szaúd-Arábia rendelkezik fölös termelési kapacitásokkal, a többi OPEC-állam már jelenleg is kapacitásainak határán teljesít.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!