Klasszikus hitelkártya az Erstétől

MTI
2005.09.12. 13:43
Az év végéig 20-25 ezer kártya értékesítését tervezik, az Erste első klasszikus Visa hitelkártyájából, mondta Tátrai Bernadett, a bank lakossági üzletágért felelős igazgatósági tagja a hitelintézet hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten. Tájékoztatása szerint a banknak 11 százalékos részesedése van a betéti (debit) kártya piacon, középtávon a betéti és a hitelkártya szegmensben is 20-25 százalékos részesedést szeretnének elérni. Az Erste még az idén két-három co-branded (társult márkájú) kártya kibocsátását is tervezi, továbbá a közeljövőben betéti alapú goldkártyával is jelentkeznek.

A hitelkártya-piacon Tátrai Bernadett szerint az idén további drasztikus növekedés várható, mert a bankok a kártyák közül elsősorban e termékkör fejlesztésére összpontosítanak. A piaci potenciál a kibocsátott mennyiségnél jóval nagyobb, mondta, emlékeztetve arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a 2004. év végéig kibocsátott közel 6,6 millió bankkártyának csak mintegy 8 százaléka (507 ezer darab) volt kamatmentes periódust biztosító hitelkártya.

Az Erste új kártyájával igénybe vehető rulírozó jellegű hitelkeret összege 100 ezertől 1 millió forintig terjed, de nem haladhatja meg az igazolt, havi nettó átlagos jövedelem háromszorosát. Havonta elegendő a felhasznált hitelkeret 5 százalékát, de minimum 2 ezer forintot visszafizetni, a többit tetszés szerinti ütemezésben lehet törleszteni. A teljes tartozás határidőre való megfizetése esetén az előző havi vásárlások után nem számolnak fel kamatot. A kamatmentes időszak legfeljebb 45 nap.

A havi hitelkamat 2,95 százalék, az éves THM 41,75 százalék. A vásárlás díjmentes, de a készpénzfelvételért - a többi bankhoz hasonlóan - az Erste is borsos - 400 forint + 2,5 százalék - díjat számol fel. A kártyához a bank több kényelmi szolgáltatást nyújt díjmentesen. Így például sms-t küldenek a minimum törlesztendő összegről, a tranzakciókról, 48 órás limitállítási lehetőséget, a külföldi utazásokhoz pedig baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást adnak. A kártya külső megjelenése kuriózum, ugyanis ez az egyetlen fekete színű plasztiklap a piacon.