Judit
-2 °C
8 °C

Nőttek az autóeladások nyugaton

MTI
2005.09.14. 09:12

Augusztusban 894 226 új autó kapott rendszámot Európában, 7,5 százalékkal több, mint tavaly augusztusban. A fellendülés a júliusi, csekély visszaesést követte, és így az első nyolc hónapban forgalomba állított 10,35 millió új kocsi már csak 0,5 százalékkal maradt el a tavalyi első nyolc havitól, közölték az európai autógyártók szövetségében (ACEA) szerdán. A felmérés az EU-országokra vonatkozik Ciprus és Málta kivételével, viszont benne van Svájc és Norvégia is.

A legnagyobb európai autógyár, a Volkswagen kiugróan, 19,8 százalékkal növelte új autói eladását augusztusban az egy évvel azelőttihez képest, piaci részaránya 22,3 százalékra nőtt 20,1 százalékról. Javított a BMW is. A második helyezett francia PSA Peugeot Citroen piacot vesztett, 13,6 százalékra 14,2 százalékról, és tovább gyengült a FIAT és a General Motors, valamint kisebb mértékben a Ford is Európában. A távol-keleti gyártók, csekély kivétellel, általában növelték vagy szinten tartották piaci részarányukat.

Elemzők szerint a nagyobb értékesítés a jelenlegi piaci viszonyok között nem feltétlenül jelent nagyobb profitot, amikor a kapacitások továbbra is nagyobbak a keresletnél, a nyersanyagok drágák és a gyártók árengedményekre kényszerülnek.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.