Miklós
-7 °C
2 °C

2,8 százalékra lassult az ukrán GDP-növekedés

MTI
2005.09.14. 12:06

Az ukrán hazai össztermék növekedése 2,8 százalékra lassult az idei év első nyolc hónapjában, a tavalyi első nyolc hónap 13,6 százalékos üteméről. Mindkét adat éves összehasonlításban értendő.

Az állami statisztikai bizottság szerdai közlése szerint augusztusban csupán 1,6 százalékos volt a GDP-növekedés tavaly augusztushoz képest. Tavaly augusztusban a tizenkét havi ütem még 14,2 százalék volt.

Az ukrán kormány idei GDP-növekedési célja jelenleg 6-6,5 százalék - az év elején jósolt 8,2 százalékról visszavéve -, elemzők szerint azonban a valós ütem aligha lesz több 2-3 százaléknál. Az építőipar teljesítménye az első nyolc hónapban 7,7 százalékkal maradt el az egy évvel azelőttitől, a kereskedelem 4,3 százalékkal esett vissza. Tavaly ez a két ágazat volt az ukrán GDP-növekedés húzóereje.

Ukrajnában a belpolitikai bizonytalanság nem kedvez a gazdaságfejlődésnek: az ukrán elnök a múlt héten menesztette a kormányt, ami tovább növeli a bizalmatlanságot az ellentmondásos gazdasági intézkedések miatt már elbizonytalanodott befektetők körében. Elemzők szerint a legtöbb aggodalom a tervezett reprivatizációs lépésekkel kapcsolatos. Tavaly az ukrán GDP 12,1 százalékkal bővült.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!