Öten versenyben a pozsonyi reptérért

MTI
2005.09.15. 10:22
A kassai és a pozsonyi repülőtér privatizációra kiírt pályázatra jelentkező nyolc ajánlat közül öt jutott tovább, került fel az úgynevezett rövid listára - közölte a Meinl Bank Ag., amely a szlovák közlekedési minisztérium tanácsadói feladatát látja el. Szlovákia két nemzetközi repülőterének 66 százalékos részesedését akarja értékesíteni.

A rövid listára kerültek: elsőként a spanyol Abertis Infrastructure SA vezette konzorcium benne TBI PLC repülőtéri üzemeltető és a szlovák J&T Finance Group AS. A Flughafen Wien a szlovák Penta befektetői csoporttal és az osztrák Raiffeisen Zentralbank AG-al. A harmadik a francia Vinci SA társaság az osztrák A-WAY-jel. Szinten felkerült a rövid listára a Slovak Airport Partners a német Flughafen Koeln-Bonn GmbH-vel, a kanadai SNC-Lavalin Group csoporttal és az osztrák Airport Consulting Vienna GmbH-val. Listára került a török repülőtéri üzemeltető, a Tepe Akfen Ventures is.

A listán szereplőknek november 15-ig kell megtenni kötelező vételi ajánlatukat és a nyertes pályázóról várhatóan decemberben hoznak döntést. A pozsonyi repülőtér utasforgalma 57 százalékkal 494 ezerre nőtt az idei első félévben az egy évvel korábbihoz képest. A kassai repülőtéren 18 százalékkal 106 ezerre bővült az utasforgalom.