Szaúd-Arábia támogatja az OPEC kitermelés-növelését

MTI
2005.09.18. 13:36
Szaúd-Arábia - a világ elsőszámú olajexportőre - támogatni fogja, hogy a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) jövő heti bécsi ülésén emelje a kitermelési határt, a 28 millió hordós napi hivatalos küszöböt. Az OPEC kétnapos ülése hétfőn kezdődik, és ágazati elemzők szerint a kitermelés napi akár 1,5 millió hordós növeléséről határozhatnak.

Az OPEC miniszteri értekezlete közép-európai idő szerint hétfőn délután kettőkor kezdődik, de a hivatalos megnyitó csak délután ötkor lesz. Kedden közép-európai idő szerint reggel tízkor folytatódik a tanácskozás, a záró sajtóértekezlet délután négy óra körül várható. OPEC források szerint a kitermeléssel kapcsolatos bármiféle döntés bejelentésére csak a keddi záráskor kerül sor.

Egyes elemzők szerint az OPEC tagországai általában már jelenleg is teljesítőképességük határán termelnek, egyedül Szaúd-Arábiának vannak még fölös kapacitásai: jelenlegi 9,5 millió hordós napi kitermelését 11 millióra lenne képes növelni. Ugyanakkor a katari olajminiszter a hétvégén úgy nyilatkozott: nem hiszi, hogy nyersolajhiány van a világpiacon, és az OPEC-minisztereknek változatlanul kellene hagyniuk a kartell kitermelését. Egy szaúdi hír szerint viszont a Saudi Basic Industries (SABIC) petrokémiai cég a következő 15 évben 70 milliárd dollár értékben fektet be a termelés kiterjesztésébe, ebből a következő három évben mintegy 20 milliárd dollárt tervez beruházni.