Szépen gyarapszik a bolgár gazdaság

MTI
2005.09.19. 12:52
A bolgár hazai össztermék (GDP) reálértéken 6,4 százalékkal nőtt a második negyedben, az első három hónapban mért 6 százalékos ütem után, rendre az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

Az első félévben a GDP átlagosan 6,2 százalékkal bővült a tavalyi első félévhez képest, közölték a bolgár statisztikai hivatalban hétfőn. A tavalyi első félévben 5,0 százalékos GDP-bővülést mértek Bulgáriában az egy évvel korábbihoz képest. Az idei évre a bolgár kormány 5,2 százalékos növekedést vár, a tavalyi 5,6 százalékot követően.

Az európai Fitch Ratings hitelminősítő augusztus közepén "BBB"-re emelte "BBB mínusz"-ról Bulgária hosszú lejáratú devizaadósságának besorolását. Az országplafont, vagyis a nem szuverén bolgár adósság-kibocsátóknak adható osztályzatok felső határát ugyanígy megemelték. A hosszú lejáratú levatartozások osztályzatát "BBB plusz"-ra emelte "BBB"-ről. A minősítés kilátása stabil.

A három "B"-s kategória spekulatív elemekkel még tarkított, de már a befektetőknek óvatosan ajánlott minősítés.

A javítást a megalapozott költségvetési politikával, a csökkenő közadóssággal, a külföldi tőke nagy beáramlásával, a gyors és fenntartható gazdasági növekedéssel indokolták, továbbá a politika megbízható folytonosságával, amin a júniusi választások sem változtattak. A Fitch Rating továbbra is a kialkudott időre, 2007. január elsejére várja a bolgár EU-csatlakozást.

A Fitch Ratingsnél arra számítanak, hogy a bolgár költségvetésben az idén is a GDP 1 százaléka körüli többlet várható, és a közadósság a GDP 30 százalékának megfelelő összegre csökken a tavalyi 39 százalékról, alaposan túlteljesítve az euróövezeti követelményt.