Öt százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom

MTI
2005.09.22. 09:17

A kiskereskedelmi forgalom az idén az első hét hónapban 4,9 százalékkal, ezen belül júliusban 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az egy hónappal korábbihoz képest júliusban 0,6 százalékos növekedést mutatott a szezonális és naptárhatástól megtisztított kiskereskedelmi volumenindex. Az idén az első félévben a forgalom naptárhatástól megtisztítva 4,8 százalékkal nőtt a bázishoz képest.

Tavaly júliusban az egy évvel korábbihoz képest 6,2 százalékkal bővült a kiskereskedelem a naptárhatástól tisztított számok alapján, az előző hónaphoz képest pedig 0,1 százalékkal mérséklődött.

Az idén az első hét hónapban folyó áron összesen 3 billió 1 milliárd forint értékű árut forgalmazott a bolti és csomagküldő kiskereskedelem, ebből a júliusi eladások értéke 492 milliárd forint volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai az év első hét hónapjában 3,1 százalékkal, júliusban 4,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Utóbbin belül a vegyes termékkört forgalmazó, hipermarketeket és szupermarketek is tartalmazó üzletek értékesítési volumene 4,9 százalékkal, míg az élelmiszer-szaküzleteké 2,3 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma az átlagost meghaladóan bővült: az első hét hónapban 6,4 százalékkal, júliusban 6,5 százalékkal.

Júliusban a legdinamikusabban az illatszer-, a könyv-, újság-, papíráru-, valamint a csomagküldő kiskereskedelem forgalma bővült az előző év azonos hónapjához képest. Dinamikusan emelkedett a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelem változatlan áras forgalma is. Az átlagostól elmaradóan növekedett ugyanakkor az iparcikk jellegű vegyes, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint az egyébiparcikk-kiskereskedelem értékesítési volumene.

Az Eurostat előzetes becslése szerint az Európai Unióban júliusban 0,9 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához képest, munkanappal kiigazítva, míg az eurózóna országaiban az előző évi szinten maradt.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész értékesítés megtorpant 2005-ben. Az eladások volumene az első hét hónapban 2,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, júliusban pedig az előző évi szintet érte el.

Az üzemanyag eladásokat a növekvő olajárak érintették hátrányosan. Az első hét hónapban csak 1,6 százalékos, júliusban ennél is alacsonyabb 1,2 százalékos volumenemelkedést regisztráltak a forgalmazók az egy évvel korábbihoz képest.

A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított, kiigazítás nélküli volumene az első hét hónapban 3,2 százalékkal, júliusban 3,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.