Mária
-6 °C
-2 °C

Öt százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom

MTI
2005.09.22. 09:17

A kiskereskedelmi forgalom az idén az első hét hónapban 4,9 százalékkal, ezen belül júliusban 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az egy hónappal korábbihoz képest júliusban 0,6 százalékos növekedést mutatott a szezonális és naptárhatástól megtisztított kiskereskedelmi volumenindex. Az idén az első félévben a forgalom naptárhatástól megtisztítva 4,8 százalékkal nőtt a bázishoz képest.

Tavaly júliusban az egy évvel korábbihoz képest 6,2 százalékkal bővült a kiskereskedelem a naptárhatástól tisztított számok alapján, az előző hónaphoz képest pedig 0,1 százalékkal mérséklődött.

Az idén az első hét hónapban folyó áron összesen 3 billió 1 milliárd forint értékű árut forgalmazott a bolti és csomagküldő kiskereskedelem, ebből a júliusi eladások értéke 492 milliárd forint volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai az év első hét hónapjában 3,1 százalékkal, júliusban 4,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Utóbbin belül a vegyes termékkört forgalmazó, hipermarketeket és szupermarketek is tartalmazó üzletek értékesítési volumene 4,9 százalékkal, míg az élelmiszer-szaküzleteké 2,3 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma az átlagost meghaladóan bővült: az első hét hónapban 6,4 százalékkal, júliusban 6,5 százalékkal.

Júliusban a legdinamikusabban az illatszer-, a könyv-, újság-, papíráru-, valamint a csomagküldő kiskereskedelem forgalma bővült az előző év azonos hónapjához képest. Dinamikusan emelkedett a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelem változatlan áras forgalma is. Az átlagostól elmaradóan növekedett ugyanakkor az iparcikk jellegű vegyes, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint az egyébiparcikk-kiskereskedelem értékesítési volumene.

Az Eurostat előzetes becslése szerint az Európai Unióban júliusban 0,9 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához képest, munkanappal kiigazítva, míg az eurózóna országaiban az előző évi szinten maradt.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész értékesítés megtorpant 2005-ben. Az eladások volumene az első hét hónapban 2,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, júliusban pedig az előző évi szintet érte el.

Az üzemanyag eladásokat a növekvő olajárak érintették hátrányosan. Az első hét hónapban csak 1,6 százalékos, júliusban ennél is alacsonyabb 1,2 százalékos volumenemelkedést regisztráltak a forgalmazók az egy évvel korábbihoz képest.

A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított, kiigazítás nélküli volumene az első hét hónapban 3,2 százalékkal, júliusban 3,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!