Budapesten ülésezett az európai fejlesztési bankok szervezete

MTI
2005.09.23. 13:33
Az európai fejlesztési pénzintézeteket tömörítő NEFI (Network of European Financial Institutions for SMEs) Budapesten tartotta ülését, amelyen döntöttek az osztrák AWS (Austria Wirtschaftsservice) tagfelvételéről, valamint a 2006. évi programról, közölte a távirati irodával a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).

A NEFI célja a szervezet partnerbankjainak a kkv szektor finanszírozásában szerzett tapasztalatainak kicserélése, valamint az EU döntéshozatali és döntéselőkészítő testületeinél való lobbizás a kis-és középvállalatok támogatási lehetőségeinek javítása érdekében.

Az elmúlt évek során a NEFI több tanulmányt készített a kkv szektor finanszírozásáról. Ezek lényege a "best practice" eljárások kijelölése az európai törvényhozás részére, illetve az uniós keretprogramok kialakításához megfelelő háttérinformáció biztosítása.

Az Unió új tagjai közül csak a szlovák, a lett és a magyar fejlesztési bank kérte felvételét a NEFI-be. A szlovákok egyebek között női vállalkozói hitelprogramot dolgoznak ki, mert tapasztalataik szerint a női vállalkozók adó morálja jobb, ugyanakkor a hitelhez jutási lehetőségeik korlátozottabbak. Svédországban a női szervezetek tiltakozására ezt megszüntették, Finnországban viszont több éve sikeresen működik. A lett fejlesztési bank két panel felújítási programmal is rendelkezik, jelenleg egy PPP hitelprogram kidolgozásán dolgoznak.