Új banki tőkekritériumok jönnek

Napi Online
2005.09.23. 13:43
Legkésőbb október végére elfogadja az Európai Unió a Basel-II banki tőkeszabályozást és beépíi jogrendjéb, hangzott el az SAS Banki Informatikai Vállalat által szervezett konferencián. Az európai bankföderáció képviselője elmondta, hogy az új bank itőkekritériumokat 2007 vagy 2008 januárjától kell a hitelintézeteknek alkalmazniuk.

Csillik Péter, a Magyar Bankszövettség vezető közgazdásza elmondta, hogy az új szabályokat a fejlett és a fejlődő világ bankjainak háromnegyede nem alkalmazza majd. A teljes jörű bevezetés a legkisebbtől a legnagyobb bankig csak az EU ban történik meg, és az USA is csak a 10-20 ottani banknak teszi kötelezővé ezen szabályok alkalmazását. Így a legtöbb bank továbbra is a Basel-I szerint képzi meg a szavatolótőkéjét a Cook-féle 8 százalékos tőkeszabály szerint.

Csillik úgy véli, hogy a Basel-II ben a második pillér lesz a kritikus elem, hisz a bankfelügyeleteknek minősítenie kell a bankok kockázatminősítését és erre mindössze fél évük van. A szakember hozzátette: szerinte a magyar bankok közül a legtöbb a belső értékelés szerint módszert választja majd, ám olyan esetekben, mint az OTP Bank, nem tudni, hogy ki és mi szerint ellenőrzi majd az EU-n kívüli országokban lévő leánybankjait.