Menekül London közepéből a BMW

MTI
2005.09.23. 15:35
Drágának tartja a London közepébe való behajtási díjat (congestion fee) a német BMW, ezért irodáinak és szalonjainak egy részét ki akarja a városrészből telepíteni. A cég nem csupán a szolgálati autók miatti behajtási költségeket kénytelen viselni, hanem a tesztautók közlekedésével kapcsolatos belvárosi behajtási díjakat is.

Ezen költségek miatt egyes szalonjainak üzleti tevékenysége veszteségessé vált. Van, amelyiknek a fentiekkel kapcsolatos éves kiadása egymillió font körül van. Egyik alkalmazott gyakorlatilag ott mással sem foglalkozik, csak a behajtási engedélyek adminisztrálásával. A BMW-nél úgy látják, hogy számos más kiskereskedőnek is előbb-utóbb meggyűlik a baja a behajtási költségekkel és néhány év múlva a kisebbek közül már alig lesznek jelent üzletükkel a belvárosban.

vezették be Londonban a belvárosi úthasználati díjat. Minden nap 7 óra és 18.30 között - átszámítva - nyolc euróért lehet behajtani a belváros védett övezetébe. A díjfizetés alól csak a különlegesen környezetbarát autók, a buszok, a taxik, a rendőrségi és mentő járművek kivételek.