Olcsóbbak lettek a kelet-közép-európai irodák

MTI
2005.09.24. 09:13

Az irodabérleti díjak 2005. első félévében a legfontosabb kelet- és közép-európai piacok többségében csökkentek, míg világszerte a legtöbb nagyvárosban nőttek - derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) nemzetközi ingatlantanácsadó cég legfrissebb tanulmányából.

A bérleti díjak a világpiacon című tanulmány szerint a közép-kelet-európai régióban Moszkva az egyetlen olyan főváros, ahol 2005. első félévében jelentősen nőttek az irodabérleti díjak. Az orosz főváros a világ legdrágább irodahelyeinek listáján a tizedikről a hatodik helyre ugrott, a havi bérleti költségek négyzetméterenként 63 amerikai dollárról 77 dollárra nőttek. Budapest is feljebb kapaszkodott a listán: az 54. helyről a 36.-ra lépett fel.

A bérleti díjak kismértékben csökkentek Közép- és Kelet-Európa többi országában: a fejlesztések továbbra is vagy kielégítik vagy meghaladják a keresletet a régió valamennyi piacán, Moszkva kivételével, ahol ennek éppen az ellenkezője igaz.

A legtöbb jelentős közép-kelet-európai piac lejjebb csúszott a legdrágább irodahelyek rangsorában, ami irodabérleti díjak enyhe csökkenésének és a dollár elmúlt hat hónapban tapasztalt erősödésének köszönhető.

A CBRE tanulmánya 2005-ben jelentősen kibővült, és már 174 piacot vizsgál világszerte. A lista kibővítése nem okozott változást a világ tíz legdrágább helyszínének rangsorában, befolyásolta azonban a kelet- és közép-európai városok helyezését. Prága, Varsó és Bécs kiesett az 50 legdrágább irodahelyszín listájáról, most az 51., 52., valamint a 64. helyet foglalják el, míg korábban a 45., 32. illetve a 44. helyen álltak. Pozsony és Bukarest az 57. és a 78. helyre csúszott vissza.

Amint a nemzetközi vállalatok egyes tevékenységeinek Közép- és Kelet-Európába kiszervezése vagy áthelyezése iránti érdeklődés nő, a világpiacinál kedvezőbb irodabérleti költségek miatt a kelet-közép-európai térséget számos vállalat még vonzóbbnak találja majd, mint fél évvel ezelőtt.

A világ legdrágább üzleti területe továbbra is a londoni West End, az első osztályú irodahelyiségek bérleti költsége még mindig közel 36 százalékkal magasabb, mint bárhol máshol a világban. A világ tíz legdrágább városának listáján a legtöbbet Hong Kong lépett előre, a 2004 decemberében elfoglalt 17. helyéről a nyolcadik helyre ugrott.

Az Egyesült Államok irodapiacai az erősödő dollár ellenére sem szerepelnek a rangsor elején. Észak-Amerikában a Manhattan központjában levő irodahelyiségek bérletéért kell messze a legmagasabb árat fizetni, míg a következő Washington. Ezzel a két keleti parti nagyváros a 27. és a 37. helyen van a listán - áll a tanulmányban.