A Tebész szerint alkotmánysértő a PSZÁF törvény módosítása

MTI
2005.09.26. 14:25
A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) kisbefektető ellenesnek és súlyosan alkotmánysértőnek tartja a PSZÁF törvény legújabb módosítását, amelyet kedden kezd tárgyalni a magyar Országgyűlés. A Tebész hétfői közleménye rámutat: a törvény módosítás kifejezetten szűkíteni kívánja azon tőkepiaci szereplők körét, akik a jövőben jogosultak lennének pert indítani felügyeleti határozat ellen. Az alkotmány szövegével ellentétben ugyanis csak azoknak engedné ezt meg, akik a határozatokban név szerint is szerepelnek. Akiknek a határozat "csak" a jogait, vagy törvény által védett érdekeit sértené, azokat kategorikusan kizárná e lehetőségből. Vagyis a kisbefektetők a jövőben nem kérhetik számon az érdekeik védelmében született tőkepiaci törvény érvényesítését a pénzügyi felügyeleten.

A Tebész szerint a törvénymódosítási javaslat összefüggésben van az érdekvédelmi szervezetnek a felügyelettel szembeni pereivel, amelyeket a tőkepiaci törvény befolyásszerzési és felvásárlási szabályainak megsértését elnéző felügyeleti határozatok miatt indított 2003 őszén a Brau felvásárlás kapcsán. A szervezet álláspontja szerint a javaslat az Európai Unió cégfelvásárlásra vonatkozó irányelvét is teljes mértékben figyelmen kívül hagyja. Az ugyanis kötelezővé teszi a tagállamok részére, hogy a cégfelvásárlást vizsgáló, engedélyező eljárásaikban a felvásárlónak, és a kisbefektetőknek teljesen azonos jogokat biztosítsanak. Vagyis például, ha a felvásárlónak joga van a felügyeleti határozat ellen jogorvoslati eljárást indítani, akkor ezen jog gyakorlásából nem zárható ki a céltársaság kisrészvényese sem.

A szervezet kifogásolja azt is, hogy a módosítási javaslatot a Pénzügyminisztérium mindvégig titkosan kezelte, és azt a Tebész a konkrét kérése ellenére sem kapta meg. Így csak a parlament honlapján olvashatta először a törvényjavaslat szövegét.