Lassul a brit gazdasági növekedés

MTI
2005.09.28. 12:51
A brit hazai össztermék a második negyedévben 0,5 százalékkal nőtt az első negyedévhez képest, és 1,5 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi második negyedben, jelentették a brit statisztikai hivatalban szerdán harmadik becslésként, rontva a korábbi becslést.

A korábbi becslésben 1,8 százalékos GDP-növekedés szerepelt a tavalyi második negyedhez képest. A negyedéven belüli növekedés adatát nem módosították.

Az éves összehasonlítású gazdasági növekedés a legkisebb volt 1993 első negyedéve óta, vagyis azóta, hogy a brit gazdaság éppen csak túljutott egy nagy visszaesésen, amely az 1992. őszi valutaválságba torkollott.

A nemzetközi kamatpolitikában mértékadó Bank of England számára a friss adatok visszamenőleg is igazolták, hogy augusztusban negyed százalékponttal csökkentette az irányadó kamatot, 4,50 százalékra, de az adatsoron belül a lakossági fogyasztás korábban becsültnél gyorsabb második negyedévi növekedéséről szóló számok egyszersmind a banktanács azon véleményét is igazolni látszottak, hogy a továbbiakban nincs szükség újabb enyhítésre, mert - szerintük - küszöbön áll a fellendülés.

A romlás, csakúgy, mint az euróövezetben, Nagy-Britanniában is folyamatos volt eddig, de a növekedés üteme még mindig meghaladta az európai konkurenciáét. A lassulásban annak is volt némi szerepe, hogy a világ mértékadó központi bankjai közül szokás szerint elsőnek a Bank of England türelme fogyott el a 2001-től 2003-ig tartott kamatcsökkentési szakasz után: a gazdaság túlhevülésétől tartva, 2003. novembertől ötször emelte irányadó kamatát, legutóbb tavaly augusztusban, 4,75 százalékra, és azóta most augusztusban enyhített először. A korábbi kamatemelésekkel talán nem lőtt túl a célon, de az emelések mindenesete elhúzták a gazdaság javulását, és az idén szaporodtak a romlás jelei.

Az első negyedévben a brit GDP 2,1 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Erre az első becslés még 2,7 százalékos volt. A tavalyi utolsó negyedévben 2,9 százalékkal bővült a brit GDP az egy évvel korábbihoz képest. Tavaly egész évben a brit GDP 3,1 százalékkal nőtt 2003-hoz viszonyítva.

Erre az évre a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 1,9 százalékos GDP-növekedést jósolt Nagy-Britanniának az őszi jelentésében, lefelé igazítva a tavaszi, 2,4 százalékos előrejelzését.