Maradt a lengyel alapkamat

MTI
2005.09.28. 12:51
A Lengyel Nemzeti Bank a szerdai kamatértekezletén változatlanul, 4,50 százalékon hagyta irányadó kamatát, a piaci várakozásnak megfelelően. A vasárnapi választásokon győzelmet aratott jobbközép pártok költségvetési ígéreteire és az alacsony inflációra tekintettel a bank megerősítette, hogy a pénzügypolitika iránya enyhítésre hajlik.

A Lengyel Nemzeti Bank augusztus végén idén már ötödik alkalommal segítette újabb negyed százalékpontos enyhítéssel a gazdaságot, 4,50 százalékos történelmi mélypontra süllyesztve az alapkamatát. Ezzel együtt idén a bank összesen 2 százalékponttal enyhítette a kamatszintet. A központi bank a legutóbbi csökkentési ciklust 2002-ben kezdte, 19 százalékos csúcsról indulva.

A tavalyi átmeneti megszakítás - emelés - után bank a gazdaság gyenge alakulása miatt folytatta a kamatcsökkentést, annak ellenére, hogy áprilisban átmenetileg semlegesre változtatta politikájának irányultságát az addigi enyhítőről. A folytatást lehetővé tette, hogy a lengyel központi költségvetés hiánya az első hét hónapban 17,453 milliárd zloty volt, az egész évi, 35 milliárd zlotys előirányzatnak csak a 49,9 százaléka.