Zalán
6 °C
19 °C

Kezdődik a Parmalat-per

euractiv.hu
2005.09.28. 13:00
Milánóban kedden kezdődik Calisto Tanzi, a Parmalat alapítója és társai, volt igazgatók, ügyvédek, könyvelők és könyvvizsgálók pere.

Két évvel a Parmalat-botrány kirobbanása után Tanzi és 15 vádlott-társa ma áll bíróság elé csalárd piaci magatartás, a tőzsdefelügyelet megtévesztése és könyvelési csalás miatt. Döbbenet-hullám söpört végig Olaszországon 2003-ban, amikor kiderült, hogy könyvelési trükkökkel leplezett 14 milliárd eurós hiánya van az itáliai nemzeti jelképnek számító Parmalatnak.

A cég fiktív offshore érdekeltségekre hivatkozással jutott befektetői pénzekhez.

Tanzi várhatóan vallomást tesz a perben, és - a BBC értesülése szerint - a botrány elfedését hitelekkel segítő bankokra igyekszik majd hárítani a felelősséget. Tanzi egyik ügyvédje úgy nyilatkozott: együttműködnek abban, hogy a bíróság rekonstruálni tudja, mi történt valójában, és annak alapján tudjon ítéletet hozni. "Calisto Tanzi tisztában van az őt terhelő felelősséggel" - mondta az ügyvéd.

A Parmalat-csőd 130 ezer részvényesnek és tőzsdei befektetőnek okozott komoly veszteséget. A cég azóta Enrico Bondi kormánymegbízott irányítása alatt jelentős átalakuláson ment keresztül, és perek sorát indította a csődben szerepet játszó bankok és könyvvizsgáló cégek ellen.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.