Kezdődik a Parmalat-per

euractiv.hu
2005.09.28. 13:00
Milánóban kedden kezdődik Calisto Tanzi, a Parmalat alapítója és társai, volt igazgatók, ügyvédek, könyvelők és könyvvizsgálók pere.

Két évvel a Parmalat-botrány kirobbanása után Tanzi és 15 vádlott-társa ma áll bíróság elé csalárd piaci magatartás, a tőzsdefelügyelet megtévesztése és könyvelési csalás miatt. Döbbenet-hullám söpört végig Olaszországon 2003-ban, amikor kiderült, hogy könyvelési trükkökkel leplezett 14 milliárd eurós hiánya van az itáliai nemzeti jelképnek számító Parmalatnak.

A cég fiktív offshore érdekeltségekre hivatkozással jutott befektetői pénzekhez.

Tanzi várhatóan vallomást tesz a perben, és - a BBC értesülése szerint - a botrány elfedését hitelekkel segítő bankokra igyekszik majd hárítani a felelősséget. Tanzi egyik ügyvédje úgy nyilatkozott: együttműködnek abban, hogy a bíróság rekonstruálni tudja, mi történt valójában, és annak alapján tudjon ítéletet hozni. "Calisto Tanzi tisztában van az őt terhelő felelősséggel" - mondta az ügyvéd.

A Parmalat-csőd 130 ezer részvényesnek és tőzsdei befektetőnek okozott komoly veszteséget. A cég azóta Enrico Bondi kormánymegbízott irányítása alatt jelentős átalakuláson ment keresztül, és perek sorát indította a csődben szerepet játszó bankok és könyvvizsgáló cégek ellen.