3,3 százalékkal nőtt az amerikai össztermék

MTI
2005.09.29. 16:08

Az Egyesült Államokban a végleges, harmadik becslés szerint éves szintű 3,3 százalékkal bővült a GDP a második negyedben.

Az elemzők is arra számítottak, hogy a második negyedévi amerikai gazdaságnövekedésre vonatkozó adat megegyezik majd az előzetesen közölttel, vagyis 3,3 százalék lesz. Az előző negyedben 3,8 százalék volt a növekedési ütem.

A fogyasztási kiadások - amelyek az amerikai gazdasági teljesítmény legalább kétharmadát adják - a felülvizsgált adatok szerint 3,4 százalékkal nőttek a második negyedben, megközelítve az első negyed 3,5 százalékos bővülési ütemét. Az elemzők szerint amerikai fogyasztókat nem riasztotta el a vásárlásoktól a rekord magas benzinár, még az autóvásárlásoktól sem, a fogyasztás továbbra is az amerikai gazdasági növekedés fő hajtóereje, és ez egyebek között a gyáripari termelést is lendületben tartja.

Az üzleti beruházások a második negyedben erőteljes 8,8 százalékkal nőttek, jóval meghaladva az első negyed 5,7 százalékos bővülését.

Az adatok közzététele után javult a dollár árfolyama: az adat előtt egy euróért 1,2055 dollárt, utána 1,2031 dollárt adtak.

A közelmúltban 2005 egészére a Standard & Poor's vezető nemzetközi hitelminősítő 3,7 százalékos gazdasági növekedést várt az Egyesült Államokban. A Bloomberg hírszolgálati iroda által megkérdezett közgazdászok szerint a harmadik negyedév 3,4 százalékos növekedést hozhat, azaz továbbra is jócskán az elmúlt három évtized amerikai gazdaságnövekedési átlaga felett lesz.

Egy augusztusi szakértői megkérdezés szerint a harmadik negyedévben 4,2 százalékos lesz az amerikai gazdasági növekedés. A negyedévente készülő felmérésben 53 elemző vett részt; véleményük átlaga szerint az idei amerikai gazdaságbővülés 3,7 százalék lesz. A szakértők a harmadik negyedévi GDP növekedés éves szintű várható ütemét 3,5 százalékról 4,2 százalékra módosították, a negyedik negyedévit pedig 3,4 százalékról 3,6 százalékra.

A jövő évi gazdaságnövekedést a szakértők augusztusban 3,4 százalékra becsülték, míg májusban 3,3 százalékot vártak az Egyesült Államokban.