Tíz uniós ország fizet bírságot tejtúltermelés miatt

euractiv.hu
2005.10.03. 11:39
A tagállamok éves adatközlésén alapuló számítások azt mutatják, hogy kilenc EU-ország túllépte a megengedett szállítható tejmennyiséget 2004-2005-ben - közölte az Európai Bizottság. Három tagország a fogyasztóknak közvetlenül értékesíthető kvótát haladta meg. A tíz érintett tagországnak összesen 364 millió euró bírságot kell fizetnie. A 2004-2005-ös időszakra 126 millió tonna tejet szállíthat az EU 25 tagállama, ezt a mennyiséget összesen 641 ezer egyedi kvótára osztották fel. A saját, bevallott adatok alapján kilenc tagállam (Ausztria, Belgium, Dánia, Hollandia, Írország, Luxemburg, Németország, Olaszország és Spanyolország) a megengedettnél többet szállított, összesen 1.069.000 tonnával. A bírság 356 millió euró.

Hat tagállam (Franciaország, Görögország, Nagy-Britannia, Portugália, Finnország és Svédország) nem használta fel teljesen kvótáit. A tíz új tagállam sem lépte túl a megengedett termelési szintet. A fogyasztóknak közvetlenül eladott tej tekintetében Nagy-Britannia, Olaszország és Hollandia lépte túl a megengedett határt, összesen 24.554 tonnával. Az emiatt kiszabott bírság 8 millió euró.

A tehéntej európai kereskedelmét az EU kvótarendszerrel szabályozza, ezzel próbálja a kereslet és kínálat közötti egyensúlyt megteremteni. Minden tagállam két referenciaadatot kap: a szállítható/termelhető tej mennyiségét és a fogyasztóknak közvetlenül eladható tej mennyiségét.

Ezeket az értékeket a termelők között osztják szét, akik egyéni kvótákat kapnak minden tagállamban, méghozzá a „történelmi” termelési adatok figyelembe vételével. A nemzeti kvóták április 1-től március 31-ig tartó időszakban regisztrált túllépéséért büntetést szabnak ki, ami minden pluszban értékesített kiló után 0,3327 euró. A tagállamok a túltermelésért felelős termelőkkel fizettetik meg a büntetést.