Alexandra tovább terjeszkedik

2005.10.03. 14:47
Többségi - 81 százalékos - tulajdont szerzett az Európa Könyvkiadó Kft-ben (EK) Matyi Dezső, az Alexandra könyvkiadót és könyvkereskedelmi hálózatot működtető Pécsi Direkt Kft. első embere. A vételárról nem nyilatkozó Matyi szerint inkább presztízs-, mint üzleti szempontok miatt döntött a kiadó felvásárlása mellett. Az EK menedzsmentje, amely korábban vitatott módszerekkel igyekezett megszabadulni a kistulajdonosoktól - a helyén maradhat, olvasható a vg.hu-n.

Az EK jegyzett tőkéje 46,53 millió forint, de nyilvánvalóan sokkal többet ér. A cég saját tőkéje 2004 végén 243 millió forint volt, és a múlt évben 698 millió forint nettó árbevétel mellett üzemi eredménye 56 milliós nyereséget mutatott (11 millióval többet, mint 2003-ban), de az adózott eredmény is kitett 25,5 milliót. A társaság tulajdonában van a fővárosi Kossuth Lajos téri szerkesztőségi irodája, de jelentős raktárkészlete, klubhálózata és boltjai is emelik értékét. Az új többségi tulajdonos a HVG-nek azt mondta: semmilyen lényeges változtatást nem tervez, a cég nem szorul rá, nyereséges, adóssága nincs. Az 537 millió forintos jegyzett tőkéjű, 10 milliárd körüli éves forgalmú Pécsi Direkt Kft. ügyvezetője éppen attól a kilenc személytől - így például Osztovits Levente igazgatótól (2004 végén 14,5 százalék volt a tulajdonrésze) és Román Péterné igazgatóhelyettestől (14 százalék) - vette meg az üzletrészeket, akik 2002-ben a többieket ki akarták szorítani. A tulajdonostársak elővásárlási joga miatt első lépésként Matyit "be kellett hozni" a cégbe.

Erre három hete került sor, amikor az egyik kistulajdonos elcserélte vele részesedését - a pécsi üzletember állítólag két festményt adott érte. A társaságnak a lapzártánkkor hatályos cégadatok szerint Matyival együtt 21 tagja volt, 11-en tehát nem adták el részüket neki. A HVG értesülése szerint azonban az utóbbi napokban a kisebbségi tulajdonosok közt is történt tulajdonmozgás, egyikük a maradék 19-ből 14 százalékot megszerzett.