Ismét növekszik az orosz olajtermelés

Napi Gazdaság
2005.10.04. 08:31
Az előző három hónaphoz hasonlóan szeptemberben is nőtt az orosz olajtermelés. Naponta 40 ezer, összesen 9,53 millió hordó olajat hoztak felszínre, ami 0,4 százalékkal magasabb az augusztusi és 1,2 százalékkal nagyobb a tavaly szeptemberi termelésnél.

Január és szeptember között 9,38 millió volt a havi átlag, ami mindössze 2,7 százalékos bővülést jelent éves összehasonlításban. Tavaly egész évben még 9 százalékkal, tavalyelőtt pedig rekordmértékben, 11 százalékkal nőtt a felszínre hozott nyersanyag mennyisége.

Az elemzők a Jukosz összeomlásával és a magas orosz adókkal magyarázzák az orosz olajtermelés stagnálását, ami egyébként hozzájárult a világpiaci árak megugrásához. Az ágazat teljesítménye nyolc hónapig tartó egy helyben topogás után 2005 júniusában indult ismét növekedésnek, és az elemzők arra számítanak, hogy októbertől már az ütem is gyorsulni fog.

A kormány közölte, hogy a termelés ösztönzése érdekében mérsékelni kívánja az adókat és ösztönözni az új olajmezők feltárását. A szeptemberi növekedés az első és második számú olajcégnek, a Lukoilnak és a TNK-BP-nek köszönhető elsősorban, míg a maradék Jukosz teljesítménye hosszú ideig tartó visszaesés után stagnált.