Romániában építene autógyárat a General Motors

MTI
2005.10.07. 12:05

A General Motors új autógyár építéséről tárgyal a román kormánnyal, erősítette meg az erről szóló híreket a vállalat szóvivője, de részleteket nem árult el a készülő ügyletről.

A román kormány egy ideje lobbizik a General Motorsnál és a Fordnál, hogy létesítsenek autógyárat Romániában, illetve, hogy vegyék meg a pénzügyi nehézségekkel küzdő dél-koreai Daewoo autógyár romániai cégét, emlékeztetett a Rompres hírügynökség.

A román államnak 49 százaléka van a craiovai Daewoo-gyárban, és a kormány most azt tervezi, hogy megvásárolja a másik 51 százalékot, teljes ellenőrzés végett a cég fölött addig,, amíg nem talál új tulajdonost a számára.

A Daewoo Automobile Craiova, a nagyságra második romániai autógyár - a Dacia Renault után - az idén 31 ezer autó kibocsátását tervezi, 15 százalékkal meghaladva a tavalyi teljesítményt. A gyár évi 200 ezer autó kapacitású, ám a vállalat, működésének 11 éve alatt sohasem gyártott többet évi 25 ezer autónál. Az idei év első felében 13 ezer autó került ki a gyárból.

A piacvezető továbbra is a nagy sikert elért Loganokat gyártó Dacia. A Renault csoporthoz tartozó vállalat az idei év első kilenc hónapjában 112 ezer gépkocsit értékesített, ebből 27 ezret külföldön.

A gyárban jövőre a tervek szerint 200 ezer autót fognak előállítani, ennek felét exportra szánják. További 150 ezer Loganhoz szükséges részegységet gyártanak, ezeket külföldön fogják összeszerelni, Iránban és Indiában, s 2007-től Brazíliában.